hirdetés
Tudomány

Súlyos veszély fenyegeti a korallzátonyok fennmaradását

A tengerek vizének ismételt melegedése jelentős kihívás elé állítja a világ trópusi korallzátonyait. Egy 100 korallzátonyt vizsgáló, a Science Magazinban megjelent tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben drámai mértékben rövidült a korallfehéredések közötti időszakok hossza.
Korallzátony A melegedés önmagában is súlyos kockázatot jelent, de más kedvezőtlen folyamatok is sújtják a korallzátonyokat (Forrás: thetimes.co.uk)
hirdetés

Mára már hat évente egy alkalommal figyelhető meg korallfehéredés, míg az 1980-as évek elején még csak minden 25-30. évben sújtotta ez a jelenség a zátonyokat.

A fehéredés során – amelyet egyebek mellett a melegedő víz idéz elő – a korallpolipok kilökik az algapartnereiket, amelyekkel szimbiózisban élnek. Ennek hatására megváltozik a korallok színe, de még nagyobb probléma, hogy életképtelenekké válnak, amennyiben nagyon rövid időn belül nem javulnak a környezeti tényezők. Ráadásul még abban az esetben is akár évekre lehet szükség az érintett zátonyok regenerálódásához, ha gyorsan ideálissá változik a víz hőmérséklete.

Dr. Mark Eakin, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) munkatársa elmondta, hogy a fehéredés visszatérésének gyakorisága jól illeszkedik a klímamodellek következtetéseibe, amelyek alapján az vélhető, hogy a század közepére a világ korallzátonyai akár évente, vagy majdnem évente a hő okozta stressztől szenvedhetnek.

Egy sokatmondó megfigyelés az is, hogy a globális klímaváltozás hatására a La Niña-El Niño óceáni oszcilláció hideg szakaszai mára már melegebbé váltak, mint amilyenek három évtizede a meleg szakaszok voltak.

„Többé lényegében nincsenek hűvös évek, csak olyanok vannak, amelyek nem túlzottan forrók” – jegyezte meg a szakértő.

A korallzátonyok elvesztése nemcsak a páratlan szépségük miatt volna nagy kár, hanem azért is, mert olyan fontos ökoszisztéma-szolgáltatások alapját képezik, amelyektől több millió ember megélhetése és jó életminősége függ. A korallzátonyok egyebek mellett védik a partszakaszokat a nagy hullámoktól, áradásoktól és viharoktól, de a gazdaságilag fontos tengeri élőlények fennmaradása szempontjából is kulcsfontosságúak lehetnek.

Fontos megjegyezni azt is, hogy noha már önmagában a klímaváltozás is nagy kihívást jelent a koralloknak, a legtöbb korallzátonyt emellett a szintén nagy stresszt okozó környezetszennyezés, túlhalászat és élőhely-pusztítás is fenyegeti.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen