hirdetés
Tudomány

Súlyos veszély fenyegeti a korallzátonyok fennmaradását

A tengerek vizének ismételt melegedése jelentős kihívás elé állítja a világ trópusi korallzátonyait. Egy 100 korallzátonyt vizsgáló, a Science Magazinban megjelent tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben drámai mértékben rövidült a korallfehéredések közötti időszakok hossza.
Korallzátony A melegedés önmagában is súlyos kockázatot jelent, de más kedvezőtlen folyamatok is sújtják a korallzátonyokat (Forrás: thetimes.co.uk)
hirdetés

Mára már hat évente egy alkalommal figyelhető meg korallfehéredés, míg az 1980-as évek elején még csak minden 25-30. évben sújtotta ez a jelenség a zátonyokat.

A fehéredés során – amelyet egyebek mellett a melegedő víz idéz elő – a korallpolipok kilökik az algapartnereiket, amelyekkel szimbiózisban élnek. Ennek hatására megváltozik a korallok színe, de még nagyobb probléma, hogy életképtelenekké válnak, amennyiben nagyon rövid időn belül nem javulnak a környezeti tényezők. Ráadásul még abban az esetben is akár évekre lehet szükség az érintett zátonyok regenerálódásához, ha gyorsan ideálissá változik a víz hőmérséklete.

Dr. Mark Eakin, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) munkatársa elmondta, hogy a fehéredés visszatérésének gyakorisága jól illeszkedik a klímamodellek következtetéseibe, amelyek alapján az vélhető, hogy a század közepére a világ korallzátonyai akár évente, vagy majdnem évente a hő okozta stressztől szenvedhetnek.

Egy sokatmondó megfigyelés az is, hogy a globális klímaváltozás hatására a La Niña-El Niño óceáni oszcilláció hideg szakaszai mára már melegebbé váltak, mint amilyenek három évtizede a meleg szakaszok voltak.

„Többé lényegében nincsenek hűvös évek, csak olyanok vannak, amelyek nem túlzottan forrók” – jegyezte meg a szakértő.

A korallzátonyok elvesztése nemcsak a páratlan szépségük miatt volna nagy kár, hanem azért is, mert olyan fontos ökoszisztéma-szolgáltatások alapját képezik, amelyektől több millió ember megélhetése és jó életminősége függ. A korallzátonyok egyebek mellett védik a partszakaszokat a nagy hullámoktól, áradásoktól és viharoktól, de a gazdaságilag fontos tengeri élőlények fennmaradása szempontjából is kulcsfontosságúak lehetnek.

Fontos megjegyezni azt is, hogy noha már önmagában a klímaváltozás is nagy kihívást jelent a koralloknak, a legtöbb korallzátonyt emellett a szintén nagy stresszt okozó környezetszennyezés, túlhalászat és élőhely-pusztítás is fenyegeti.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen