Tudomány

Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.
Stephen Hawking Stephen Hawking (Forrás: wikimedia.org / Doug Wheller)

Családja közlése szerint Stephen Hawking békésen hunyt el cambridge-i otthonában szerdán a kora reggeli órákban.

A brit tudóst elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitáselmélettel kapcsolatos munkássága nyomán ismerték világszerte, de emellett több népszerű tudományos-ismeretterjesztő könyvet is írt, köztük Az idő rövid története címűt.

Közleményükben gyermekei – Lucy, Robert és Tim – megfogalmazták:

„Mélyen elszomorít, hogy szeretett apánk ma elhunyt. Nagyszerű tudós volt, és egy rendkívüli ember, akinek munkássága és hagyatéka még sok évig tovább él majd”.

Többen méltatták bátorsága és kitartása miatt, és úgy látták, kiválósága és humora sok embert inspirált szerte a világon.

„Egyszer azt mondta, az univerzum nem lenne nagy dolog, ha az nem olyan embereknek volna az otthona, akiket szeretünk. Örökké hiányozni fog” – tették hozzá.

Stephen Hawking 1942. január 8-án született az angliai Oxfordban, 21 éves volt, amikor amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak nála.

Roger Penrose matematikussal egyesítették Einstein relativitáselméletét és a kvantumelméletet, és megfogalmazták, hogy a tér és idő ősrobbanással vette kezdetét, és a fekete lyukakban végződik. Hawking felfedezte azt is, hogy a fekete lyukak sugárzást bocsátanak ki, majd eltűnnek.

 

Forrás: MTI / BBCHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen