Tudomány

Elpusztult az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú

Hónapok óta tartó betegséget követően elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja, Sudan – közölték a hírt gondozói.
Sudan és gondozója Sudan és egyik gondozója (Forrás: Twitter/ Ol Pejeta)

Sudan negyvenöt éves volt, és a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi központban élt. Az állatot hétfőn altatták el, miután az idős korával együtt járó szövődmények jelentősen rosszabbodtak.

Ezzel már mindössze két nőstény északi szélesszájú orrszarvú él a világon, amelyek egyaránt a most elpusztult Sudan utódai. Az alfaj megőrzése így immár az in vitro fertilizáció (IVF) eljárások fejlesztésének sikerességén múlhat.

Korábban ugyan már történtek próbálkozások a faj fenntartásának érdekében Sudan és a két, még élő nőstény orrszarvú segítségével, ezek nem jártak sikerrel. Sudannak ezután még egy Tinder profilt is készítettek, természetesen nem társkeresés céljából, hanem azért, hogy az orrszarvúk esetében alkalmazható IVF technikák fejlesztésének anyagi támogatást szerezzenek.

Sudantól hétfőn szaporítóanyagot vettek, amelynek segítségével az alfaj védelmén dolgozó szakemberek reményei szerint fejlett reprodukciós technológiákkal egyszer talán lehetségessé válik az alfaj újraélesztése.

A szép kort megélt, utolsó hím északi szélesszájú orrszarvút az izmát és csontjait érintő degeneratív elváltozások miatt, valamint nagy kiterjedésű bőrsérülésekkel kezelték. Az utóbbi időben már nem tudott felállni sem, és utolsó egy napjában jelentős szenvedést élhetett át – ezért is döntöttek az elaltatása mellett.

Mindössze néhány éve, 2015 novemberében pusztult el a világ feltehetőleg utolsó négy északi fehér rinocéroszának egyike, egy Nola nevű nőstény, és az azt megelőző évben pusztult el az egyetlen, nemzésre képes északi fehér orrszarvú hím.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen