hirdetés
Tudomány

Múmia maradványát találták egy üresnek vélt szarkofágban

Egy korábban üresnek vélt, 2500 éves szarkofágban egy múmia maradványaira bukkantak tudósok Ausztráliában. A szarkofágot több mint 150 évig őrizték Sydney-ben egy egyetemi múzeumban.
Szakofág Múmia maradványát találták egy üresnek vélt szarkofágban (Forrás: Facebook / Nicholson Museum)
hirdetés

A szarkofágot tavaly nyitották fel a kutatók, és meglepetéssel tapasztalták, hogy emberi lábfej és csontok maradványai találhatóak abban. Úgy vélik, a múmiát korábban rongálták meg, alighanem a sírfosztogatók.

Dr. Jamie Fraser régész a csak nemrégiben nyilvánosságra felfedezést „emlékezetes pillanatnak” nevezte.

„Még soha nem tártam fel egyiptomi sírt, de ez ahhoz hasonló volt”

– mondta Fraser.

A meglepetést okozó szarkofág egyébként egyike volt annak a négynek, amelyet a múzeum alapítója Egyiptomból szerzett be 1860 körül – később egészen a nemrég tett felfedezésig aztán üresnek vélték.

Fraser azt mondta, a koporsó kusza és bizonytalan tartalma nem sok figyelmet vont magára, miközben az egyiptológusok más szarkofágokat tanulmányoztak – olyanokat, amelyek érdekesebbnek tűntek, és teljes múmiák voltak bennük.

A szakértők megkísérlik azonosítani a múmiát, amelyet a sírfosztogatók valamikor szétdúltak. Jelenleg a szarkofágban a múmia maradványainak mindössze megközelítőleg 10 százaléka található.

Fraser elmondta, a szarkofág hieroglifái i. e. 600 körülről származnak. Ezekből kiderül az is, hogy feltehetőleg egy Mer-Neith-it-es nevű papnő számára készült a koporsó. A CT-vizsgálatok és a feltárás múlt héten értek véget, a vizsgálat során több csontot, kötözőanyagot, illetve gyantamaradványt is beazonosítottak, emellett a temetési kendőből származó több mint 7 ezer gyöngyöt is találtak.

A kutató elmondta, reményei szerint a radiokarbonos vizsgálat során bebizonyosodik, hogy valóban i. e. 600 körül halt meg a szarkofágba helyezett személy – ha pedig így van, akkor valószínű, hogy az a személy fekszik a koporsóban, akit abba eredetileg helyeztek. Amennyiben mindennek tetejébe kiderül, hogy a múmia nő volt, akkor bizonyossá válik: alighanem valóban Mer-Neith-it-es az.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elNyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban


SVÉDORSZÁG,     KARD,     RÉGÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen