hirdetés
Tudomány

„Húsevőfekély-járvány” miatt aggódnak ausztrál orvosok

Ausztrál orvosok szerint haladéktalanul utána kell járni, miért jelentkezik Victoria államban egyre „súlyosbodó járványként” egyfajta húsevő fekély.
Baktériumok Az elmúlt években Ausztráliában egyre gyakoribbá vált a nehezen kezelhető betegség - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com)
hirdetés

A Mycobacterium ulcerans baktérium által okozott bőrbetegség, az úgynevezett Buruli fekély Afrikában fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a helyi hatóságok szerint az ausztráliai Victoria államban is mintegy 400 százalékkal vált gyakoribbá újabban a megelőző négy évhez képest. Egyúttal úgy figyelték meg, a fertőzések súlyosabbá váltak, és új területeken is felütötte a fejét a betegség.

Az orvosok egyelőre nem ismernek olyan módszert, amellyel a betegség megelőzhető. Victoria államban az elmúlt évben összesen 275 új fertőzést jegyeztek fel, ami 2016-hoz képest 51 százalékos emelkedést jelent a megbetegedések számában.

Dr. Daniel O'Brien fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő szerint a régióban „rémisztően gyakoriak, és egyúttal súlyosabbak is lettek” a Buruli fekélyes megbetegedések. Jelenleg nem ismert, hogy a jellemzően a trópusi területeken fellelhető betegség miért ütötte fel a fejét a mérsékelt éghajlatú Victoria államban.

A Medical Journal of Australia nevű lap cikkében az orvosok a kormányt a betegséggel kapcsolatos kutatómunka finanszírozására szólítják.

„Senki nem érti, mi történik, és mi okozza a járványt. Vannak elképzeléseink, biztos tanácsaink viszont nincsenek. Ez egy rejtély”

– mondta a BBC-nek a cikk egy szerzője, Daniel O'Brien.

Elmondása szerint felmerült néhány teória a betegség gyakoribbá válásának okaival kapcsolatosan, amelyek a heves esőzéseket, a talajtípust, valamint a helyi élővilágot teszik felelőssé. Tavaly a hatóságok oposszumok ürülékében fedezték fel a baktérium nyomait.

„A gond az, hogy nincsen időnk ücsörögni és prédikálni róla – a járvány már ijesztő arányokat ért el”

– tette hozzá az orvos.

A Buruli fekély nehezen kezelhető tünetekkel jár, a betegek általában 6-12 hónap alatt tapasztalhatnak érdemi javulást az állapotukban. Sokak esetében műtétre is szükség van a teljes felépüléshez.

A Victoria állami egészségügyi hatóságok közlése szerint a betegség kutatására már mintegy 1 millió ausztrál dollárt költöttek, emellett felvilágosító kampányokat is indítottak, hogy tájékoztassák a lakosságot a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról.

Egészen az elmúlt évekig Ausztráliában a fekélyek elsősorban Queensland trópusi területein bukkantak csak fel, leszámítva néhány olyan esetet, amikor ritkán más államokban is találkoztak a fertőzéssel.

Főként azonban Nyugat-Afrika, Közép-Afrika, Új-Guinea, a latin-amerikai országok, továbbá Ázsia bizonyos, jellemzően a városoktól távolabb eső, vidéki területein található meg a betegség. A fejlődő országokban a Buruli fekély elsősorban a vizes területeken terjed, míg Ausztráliában legnagyobbrészt a tengerparti területeken fedezték fel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen