Tudomány

43 évesen elpusztult a világ legidősebb pókja

Negyvenhárom évesen elpusztult a világ legidősebb ismert pókja; az állattal egy parazita életmódot folytató darázs lárvái végeztek – számol be róla az Independent ausztrál kutatók közlése alapján.
Üreglakó pók A szép kort életmódjának köszönhette a pók (Forrás: Twitter / CNET)

Az élete legnagyobb részét egyazon üreg mélyén töltő, „Tizenhatos számú” (Number 16) nevű nőstény állat tizenöt évvel élt tovább, mint a korábbi Guinness-világrekorder, amely egy házi kedvencként tartott madárpók volt.

A kutatók 1974 óta figyelték meg Number 16 és a környezetében élő fajtársai életét a populáció felmérésének céljából. A négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjébe, ezen belül a dugós csapóajtós pókfélék (Ctenizidae) családjába tartozó Gaius Villosus faj idős nőstény egyede még októberben pusztult el, ám csak ebben a hónapban számoltak be erről a Pacific Conservation Biology nevű lapban.

Number 16 fajtársaihoz hasonlóan élete jelentős részét üregében töltve lesett a prédájára, jellemzően kisebb ízeltlábúakra, amelyeket aztán az üregből hirtelen előbújva ejtett el. Mivel ez a stratégia viszonylag kis energiát emészt fel, a faj tökéletesen alkalmazkodhatott a szélsőségesen száraz környezethez is. A nőstények különösen is sokáig élhetnek, mivel tulajdonképpen el sem hagyják biztonságos üregeiket életük nagy részében – a hímek ezzel ellentétben a párosodás céljából útra kelnek.

A populáció felmérését célzó munka a mára 88 éves Barbara York Main közreműködésével indult, aki elsőként fedezte és jegyezte fel Number 16-t, röviddel azt követően, hogy az állat meglátta a napvilágot.

„Tudomásunk szerint ez a legidősebb pók, amelyet valaha feljegyeztek, és különleges élete lehetővé tette számunkra, hogy tovább vizsgáljuk a dugós csapóajtós pókfélék viselkedését és a populációjuk dinamikáját”

– mondta Leanda Mason, a Curtin Egyetem PhD hallgatója, egyben a tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette, Barbara részletes kutatásán keresztül meg tudták állapítani, hogy a pók hosszú életét elsősorban a jellegzetes életmódjának, és a rá jellemző alacsony anyagcserének köszönheti. Kutatásuk szerint a fajt egyébként negatívan érintheti a klímaváltozás, valamint az élőhelyüket érintő emberi tevékenység is.

Noha remélték, hogy Number 16 elérheti az 50 éves kort, erre sajnálatos módon azért nem került sor, mert egy parazita darázs megtámadta.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen