hirdetés
Tudomány

Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein

A mérsékelt koffeinfogyasztás több korábbi tanulmány szerint is csökkentheti különböző betegségek, így például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát is, eddig azonban a kedvező hatások mögött álló folyamatok nagyrészt ismeretlenek voltak.
Egy csésze kávé A napi négy csésze kávéban található koffeinmennyiségnek észrevehető hatásai lehetnek. (Forrás: pixabay.com / pixel2013)
hirdetés

Egy friss kutatás szerint a koffein elősegíti egy szabályozó fehérje a mitokondriumba jutását, és így javítja annak működését, amivel végső soron a szív- és érrendszer sejtjeit óvja a károsodástól.

A június 21-én a PLOS Biology nevű lapban megjelent tanulmány szerint a védő hatás olyan mennyiségű koffein fogyasztása esetében volt megfigyelhető, ami nagyjából napi négy csésze kávé koffeintartalmának felel meg. A kutatást Judith Haendeler és Joachim Altschmied, a Düsseldorfi Egyetem és az IUF düsseldorfi kutatóintézetének kutatói vezették.

A tanulmány szerzői korábban már megfigyelték, hogy a fiziológiailag jelentősnek tekinthető koncentrációjú (vagyis a négy csésze kávé elfogyasztásával a szervezetbe vitt mennyiségű) koffein javította a vérerek belső falát alkotó endotél sejtek funkcionális kapacitását, és már ekkor felfigyeltek arra is, hogy a hatás a mitokondiummal, a sejtek az energia előállításában, illetve raktározásában kulcsfontosságú szerepet játszó sejtszervecskéjével hozható összefüggésbe.

Az újabb tanulmányban az fedték fel, hogy egy – p27 nevezetű – fehérje, amely a sejtciklus szabályozásában vesz részt, a szív főbb sejttípusainak mitokondriumában is jelen volt, s ezekben az endotél sejtek migrációját segítette elő, védte a szívizom sejtjeit a sejthaláltól, továbbá elősegítette a fibroblasztok átalakítását is. Megfigyelésük szerint a koffein – napi négy csésze kávéban található mennyiség esetén – elősegítette a p27 fehérje a mitokondriumba mozgását, ezzel az előbbi folyamatokat elindítva.

A kutatás során vizsgált prediabéteszes, elhízott és idősebb egerek esetében bizonyult védő hatásúnak a koffein.

A kutatók szerint eredményeik révén akár újabb, hatékonyabb stratégiákat is kidolgozhatnak a szívizom óvására.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeit

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeithirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen