hirdetés
Tudomány

Évtizedek óta először született foltos erszényesnyest a vadonban Ausztráliában

Már több mint 50 éve nem született Ausztráliában a vadonban foltos erszényesnyest, ezért is igen jó hír az a faj helyi fennmaradásának szempontjából, hogy nemrégiben kölykök látták meg a napvilágot.
Foltos erszényesnyest Foltos erszényesnyest (By Michael Barritt & Karen May - Flickr, taken by Michael Barritt & Karen May, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1553778)
hirdetés

Az Ausztráliában őshonos erszényesek az ország keleti partvidékén éltek, a rókák és a különböző betegségek azonban jelentősen megtizedelték az állományaikat. Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam szakemberei Tasmaniából telepítették vissza a fajt korábban ebben az évben, most pedig azt figyelték meg, hogy három nősténynek kölyke született.

Az aprócska kölykök három hónapig nem hagyják még el anyjuk erszényét.

A Booderee Nemzeti Park egy munkatársa, Nick Dexter elmondta, hogy a kölykök születése fontos lépést jelent, kihívások azonban továbbra is akadnak a fenntartható populáció kialakítását illetően. Jó jel mindenesetre, hogy a nőstény erszényesnyestek 30 százalékának jelenleg van kölyke.

„A projekt során minden egyes állatot GPS-nyakörvvel követtünk nyomon, és hamar képesek voltunk felfedezni és kezelni a veszélyforrásokat”

– tette hozzá a nemzeti park szakembere.

A kistestű, nagyjából macskanagyságúra növő erszényes ragadozók fő táplálékát a rovarok jelentik, egészen az 1960-as évekig pedig Ausztráliában még viszonylag gyakori állatnak minősültek. Miután azonban a rókák és a betegségek következtében eltűntek ezen élőhelyükről, márciusban húsz példányt engedtek szabadon a természetvédő szakemberek, amely egyedeket aztán folyamatosan figyeltek is.

Egy ausztrál tudós szerint a projekttel sikerült bebizonyítani, hogy az állatok találtak maguknak táplálékot és búvóhelyet, valamint szaporodnak is. Emellett sikerült a szakembereknek olyan változásokat elérniük, amellyel az őshonos erszényesek túlélésének esélyei javultak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen