Tudomány

A budapesti levegő napi három cigaretta elszívásával „érhet fel”

Nem jobb azonban a helyzet más európai városokban sem az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség szerint, amely szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a tíz leglátogatottabb európai nagyváros levegőjének belélegzése olyan, mintha napi 1-4 cigarettát szívnánk el.
Prága Prágában még rosszabb a helyzet, ott napi 4 cigaretta elszívásával vethető össze a légszennyezettség hatása (Forrás: pixabay.com / Kirk Fisher )

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség különböző források alapján kimutatta, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak ezen a nyáron a leglátogatottabb európai városokban a légszennyezésnek, míg ez utóbbi és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben lévő finom részecskék (PM2,5) koncentrációja alapján – írja a Greenfo.

Míg Párizsban kettő, addig Londonban és Budapesten három, Prágában pedig négy cigaretta elszívásához hasonló a légszennyezettség hatása egy-egy napon az ide látogató turistákra, és természetesen adott esetben a városokban élőkre is.

Jens Müller, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség levegőminőségi és dízel koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a szakemberek arra figyelmeztetnek, szennyezett levegő esetén kerüljük a fizikai tevékenység végzését, valamint ne legyünk a szabadban, a nyári városlátogatások éppen ezekről szólnak;

„a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről”.

Eközben pedig a turisták, köztük a gyerekek is, olyan levegőt szívnak, amely napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke úgy véli, a helyzetet mindenek előtt lakossági összefogással lehet javítani, mivel számos kutatás bizonyította, hogy minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb ott a környezet állapota.

„Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni”

– tanácsolta Lukács András.

Civil szervezetek több nagyvárosban végzett mérései alapján elképzelhető, hogy a helyzet valójában rosszabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen