Tudomány

Az év végén ismét számítani lehet az El Niñóra

Mintegy 70 százalékos valószínűséggel lehet idén még az év vége előtt számítani az El Niño időjárási jelenségre a Meteorológiai Világszervezet szerint.
Csendes-óceán By NASA - http://spaceflight.nasa.gov, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2310329)

A legutóbbi El Niño jelenség a 2015/16-os évben jelentkezett, amikor is a világ számos pontján befolyásolta az időjárás alakulását. A kutatók szerint az év végére várható újabb El Niño már nem lesz olyan erőteljes, mint a legutóbbi. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az időjárási jelenség a dinamikájára a globális klímaváltozás is hatással van.

Az El Niño egy természetes jelenség, amelynek hatására megváltozik a Csendes-óceán felszínének hőmérséklete, s ezáltal szerte a világon különböző változásokat hozhat az időjárás alakulásába is. A 2015/16-os El Niño a feljegyzések kezdete óta az egyik legerősebb volt, és szerepet játszott abban, hogy a 2016-os a legmelegebb addigi év lett.

A hőség mellett azonban az időjárási jelenség Afrikában aszályhoz is vezetett többfelé, ahol így a szokottnál kevesebb élelmiszert tudtak csak megtermelni. Ezzel szemben Dél-Amerikában – így Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban jelentős áradások okoztak problémát, amelyeknek kialakulásában ugyancsak szerepe volt az El Niñónak.

Az idei év kezdetén az El Niño „ellentéte”, a La Niña volt megfigyelhető, amely a szokottnál alacsonyabb felszíni hőmérsékletet hozott a Csendes-óceán vizeire. Ennek hatásai a WMO szerint már lassacskán megszűntek, és a világszervezet modelljei 70 százalékos eséllyel vetítik előre az El Niño kialakulását még ez év vége előtt.

Noha várakozásaik szerint ez a legutóbbi ilyen jelenséghez képest kisebb erejű lesz, „számottevő hatásai” lehetnek – de az előrejelzés segíthet sokak életét megóvni, valamint jelentős anyagi károkat megelőzni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen