hirdetés
Tudomány

Az év végén ismét számítani lehet az El Niñóra

Mintegy 70 százalékos valószínűséggel lehet idén még az év vége előtt számítani az El Niño időjárási jelenségre a Meteorológiai Világszervezet szerint.
Csendes-óceán By NASA - http://spaceflight.nasa.gov, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2310329)
hirdetés

A legutóbbi El Niño jelenség a 2015/16-os évben jelentkezett, amikor is a világ számos pontján befolyásolta az időjárás alakulását. A kutatók szerint az év végére várható újabb El Niño már nem lesz olyan erőteljes, mint a legutóbbi. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az időjárási jelenség a dinamikájára a globális klímaváltozás is hatással van.

Az El Niño egy természetes jelenség, amelynek hatására megváltozik a Csendes-óceán felszínének hőmérséklete, s ezáltal szerte a világon különböző változásokat hozhat az időjárás alakulásába is. A 2015/16-os El Niño a feljegyzések kezdete óta az egyik legerősebb volt, és szerepet játszott abban, hogy a 2016-os a legmelegebb addigi év lett.

A hőség mellett azonban az időjárási jelenség Afrikában aszályhoz is vezetett többfelé, ahol így a szokottnál kevesebb élelmiszert tudtak csak megtermelni. Ezzel szemben Dél-Amerikában – így Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban jelentős áradások okoztak problémát, amelyeknek kialakulásában ugyancsak szerepe volt az El Niñónak.

Az idei év kezdetén az El Niño „ellentéte”, a La Niña volt megfigyelhető, amely a szokottnál alacsonyabb felszíni hőmérsékletet hozott a Csendes-óceán vizeire. Ennek hatásai a WMO szerint már lassacskán megszűntek, és a világszervezet modelljei 70 százalékos eséllyel vetítik előre az El Niño kialakulását még ez év vége előtt.

Noha várakozásaik szerint ez a legutóbbi ilyen jelenséghez képest kisebb erejű lesz, „számottevő hatásai” lehetnek – de az előrejelzés segíthet sokak életét megóvni, valamint jelentős anyagi károkat megelőzni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen