Tudomány

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Egy nyolcéves lány egy viking kor előtti kardot talált, amikor a nyár folyamán egy svédországi tóban fürdőzött. Saga Vanecek az eset idejében éppen családjával nyaralt a Vidöstern-tónál lévő nyaralójukban.
Vidöstern-tó Saga Vanecek az eset idejében éppen családjával nyaralt a Vidöstern-tónál (By Olaf Meister - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16363010)

A kardot előzőleg megközelítőleg ezer évesnek vélték, ám a helyi múzeum szakértői szerint akár 1500 éves is lehet.

„Nem mindennapi, hogy valaki egy kardra lépjen egy tóban!”

– Mondta Mikael Nordström, a múzeum egy munkatársa.

Az eset idejében a tóban igen alacsony volt a vízállás az aszályos időjárás következtében, feltehetőleg emiatt került elő a kard is.

„Éreztem, hogy van valami a vízben, és kiemeltem. Volt rajta egy markolat, és mentem, hogy megmondjam apának, hogy egy kardra hasonlít”

– fogalmazott Saga Vanecek egy helyi rádiónak.

A kislány édesapja a The Local-nak azt mondta, hogy először úgy gondolta, a lánya csak egy gallyat vagy ágat talált a vízben, és csak akkor döbbent rá, hogy egy régi kard az, amikor megkérte egy barátját, hogy vessen rá ő is egy pillantást.

A helyi múzeum szerint a kard rendkívül jó állapotban őrződött meg, s a lány felfedezése nyomán a területen további feltárásokat is indítottak, amelynek során már találtak egy, a 3. századból származó ékszert. Mivel azonban még tart a feltárás, további ősi tárgyakat is találhatnak ott.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen