Tudomány

Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatói

Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatói. A régészeti expedíció 2016-ban kezdte meg a feltárásokat az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján, amely legalább az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt.
Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatói A 2018. október 12-én közreadott képen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciójának ásatási munkásai egy asszír háztartási edényt mutatnak a feltárás helyén, az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 26-án. A régészeti ásatás helye az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt. A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti. MTI Fotó: ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Dezső Tamás és Kalla Gábor vezette Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója harmadik ásatási évadát Grd-i Tle lelőhelyén kiemelkedő tudományos eredményekkel zárta - olvasható a kutatók MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kutatók már korábban is sejtették, hogy a 30 méter magas romdomb (tell), amely uralja a magas hegyek közé zárt Rania-síkság nyugati oldalát, az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti.

Az október 8-án befejeződött ásatás során a hatalmas és szokatlanul meredek oldalú domb több helyén, jelentős szintkülönbségeken is újasszír korú lakóházak maradványa került elő. Kiderült, hogy egy olyan teraszos elrendezésű településről van szó, amelynek építése során alkalmazkodtak a terepviszonyokhoz.

Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatóiA 2018. október 12-én közreadott képen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója által feltárt szír edények az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 20-án. A régészeti ásatás helye az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt. A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti. Háttérben a Makuk-hegy. MTI Fotó: ELTE

Hasonló települések ábrázolásokról már ismertek voltak, de először sikerült ilyet régészeti eszközökkel feltárni. Különleges jelentőséggel bír, hogy az egyes lakóházak háztartásának szokatlanul nagy része maradt eredeti helyen, a régészek ép és teljesen rekonstruálható edények nagy sorozatát találták, különlegesen érdekesek például a sörfőzéshez használt edények.

A feltárt kerámiaanyag a nagy mennyiségű őrlőkövekkel, mozsarakkal és egyéb háztartási eszközökkel együtt lehetővé teszi az egykori élet megbízható rekonstrukcióját. A szokatlanul ép együttes annak "köszönhető", hogy ezt a települést egy támadás nyomán rombolták le, amelynek nyomai - például nyílhegyek a település számos pontján - előkerültek. Ennek a támadásnak és a pusztulásnak a konkrét időpontját későbbi kutatások hivatottak pontosítani.

Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatói A 2018. október 12-én közreadott képen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója által feltárt szír sörfőző edények az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 20-án. A régészeti ásatás helye az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt. A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti. MTI Fotó: ELTE

Az újasszír elit fogyasztási szokásait tükröző finomkerámia és a státuszát jelző bronztárgyak (például lószerszámhoz tartozó bronzcsengő) egyértelművé teszik, hogy egy jelentős helyi igazgatási központról van szó, amelynek feladata a birodalom határvidékének ellenőrzése, és a környező termékeny síkság javainak begyűjtése volt.

A lelőhely ezen kívül is számos kincset rejt. Az újasszír város romjain felépített hellénisztikus-pártus (Kr. e. 3. századtól Kr. u. 3. századig) település és a középkori erődítmény és temető emlékein kívül nagy számban kerültek elő a korábbi mintegy nyolcezer év leletei, például egy különleges kőrézkori (Kr. e. 6. évezred) pecsét is. A korai időszakok részletes kutatása szintén a következő évadok feladata lesz.

Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatóiA 2018. október 12-én közreadott képen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója által feltárt szír sörfőző edények az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 20-án. A régészeti ásatás helye az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt. A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti. MTI Fotó: ELTE

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen