Tudomány

Valóban nyugtató hatású lehet a levendula illata

Sokan már eddig is meg voltak győződve arról, hogy a levendula illata nyugtató hatással bír ránk, ám ezt most egy friss kutatás eredményei is alátámasztani látszanak – mi több, kiderült az is, hogy pontosan hogyan fejti ki ezt a jótékony hatását a levendulaillat.
Levendulamező A levendulát a népi gyógyászatban már korábban is nyugtató hatásúként tartották számon, s most úgy tűnik, ezzel nem is tévedtek (Forrás: pixabay.com / StockSnap)

Egy nemrégiben a Frontiers in Behavioral Neuroscience nevű lapban publikált tanulmány szerint a levendulaolaj linalol nevű alkotóeleme nem a tüdőben felszívódva fejti ki nyugtató hatását, hanem akkor, ha érezzük az illatát. A kutatók szerint akár a műtétek előtti stressz oldásában, illetve a szorongásos tünetek enyhítésében is hasznos lehet a későbbiekben egy, a levendulaolaj összetevőjének szaglásán alapuló módszer.

Dr. Hideki Kashiwadani, a japán Kagosimai Egyetem kutatója emlékeztetett rá, hogy a népi gyógyászatban már korábban is felfigyeltek a levendula illatanyagainak nyugtató hatására, ám a modern orvostudomány annak ellenére is hanyagolta ezeknek az anyagoknak a használatát, hogy a jelenleg használatos szorongáscsökkentő gyógyszerekhez, így a benzodiazepinekhez képest kifejezetten biztonságosabb alternatívát jelenthetnek.

A kutató megjegyezte azt is, hogy a linalol nevű, a levendulaolajban megtalálható természetes terpénalkohol lehetséges nyugtató hatását már több tanulmány is megerősítette, ám ez idáig jellemzően nem vizsgálták, hogy milyen módon fejti ki a hatását ez az anyag.

Feltételezték, hogy a belélegzés által a véráramba jutva csökkentheti a szorongást a linalol, közvetlenül az agysejtekben található receptorokra fejtve ki hatását, de ahhoz, hogy a klinikai használata lehetségessé váljon, fontos tudni a valódi mechanizmust, amely révén az anyag kifejti a nyugtató hatását.

Kashiwadani és kollégái egereken tesztelték, hogy vajon a linalol illata váltja-e ki a nyugtató hatást (pontosabban az orrban található szagló érzéksejteket érő stimuláció), vagy más folyamatok idézik azt elő.

Ennek során a linalol gőzével érintkezésbe lépő „normál” egerek esetében azt figyelték meg, hogy azok nyugodtabbak lettek ugyan, de a mozgásukat nem befolyásolta úgy a levendulaolaj alkotóeleme, mint ha benzodiazepineket alkalmaztak volna a rágcsálókon. Azoknak az egereknek az esetében azonban, amelyek szaglása nem működött megfelelően (miután a szagló érzéksejtjeiket kiiktatták), nem volt megfigyelhető nyugtató hatás, s ez arra enged következtetni, hogy a „normál” egerek esetében a linalol illata váltotta ki a szorongáscsökkentő hatást.

Emellett ugyancsak megszűnt a „normál” egereknél a nyugtató hatás, amikor az állatokat előzőleg flumazenillel kezelték. Kashiwadani úgy véli, összességében az eredményeik arra engednek következtetni, hogy a linalol – a benzodiazepinekkel ellentétben – nem hat közvetlenül a GABAA receptorokra, hanem az orrban található szagló érzéksejteken keresztül fejti ki a hatását.

A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy mielőtt emberek esetében is vizsgálni kezdenék a linalol alkalmazásának lehetőségeit, újabb kutatásokra van szükség annak esetleges kockázataival és hatékonyságával kapcsolatosan is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen