hirdetés
Tudomány

Évi félmillió idő előtti halálozást okoz a légszennyezés Európában

Noha sikerült némi fejlődést elérni a kérdésben, a levegő szennyezettsége évente mégis mintegy 500 ezer idő előtti halálozást okoz Európában – hívta fel a figyelmet Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).
Közlekedés Évi félmillió idő előtti halálozást okoz a légszennyezés Európában (Forrás: pixabay.com / Ralf Kunze)
hirdetés

A jelentés szerint a szennyezettség szintje ugyan lassacskán csökken az EU-tagországokban, de a jellemző érték továbbra is magasabb az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveiben foglaltaknál.

A levegő szennyezettsége az egyik fő oka a korai elhalálozásoknak 41 európai országban az EEA 2500 helyszínen, 2015-ben gyűjtött adatokon alapuló jelentése szerint.

„A légszennyezettség egy láthatatlan gyilkos, nekünk pedig ahhoz, hogy az okokra reagáljunk, fokoznunk kell az erőfeszítéseinket”

– mondta az EEA vezetője, Hans Bruyninckx.

Az európai országokban 2015-ben mintegy 422 ezer idő előtti elhalálozás volt az úgynevezett szálló pornak (PM2.5) való jelentős kitettség számlájára írható, ezek a káros részecskék ugyanis olyan egészségügyi problémákat idézhetnek elő, mint például a szívbetegség, az asztma, vagy éppen a tüdőrák.

A jelentés megállapította azt is, hogy a mérgező nitrogén-dioxid, amelyet például a járművek bocsátanak ki, nagyjából 79 ezer halálozást idézhetett elő, míg az ózon a becslés szerint az európai országokban 17 700 halálesettel hozható összefüggésbe.

Mindez a korábbi becslésekhez képest emelkedést jelez a halálozások számában, hiszen a korábbi adatok szerint 2013-ban Európa-szerte 476 ezer korai elhalálozást okozott a levegő szennyezettsége.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték Szegeden

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték SzegedenA súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükség

A súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükséghirdetés
Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat


DEMENCIA,     EGÉSZSÉG,     KUTATÁS

Óriási esőerdő-pusztítással jár a kisüzemi aranybányászat Peruban

Óriási esőerdő-pusztítással jár a kisüzemi aranybányászat Peruban


ESŐERDŐ,     PERU,     TERMÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen