hirdetés
Tudomány

A Goffin-kakaduk képesek eszközök „készítésére” is, nemcsak azok használatára

A Goffin-kakaduk képesek saját eszközt készíteni maguknak, így például a kartonlapból vékony csíkokat „csipkednek le” annak érdekében, hogy élelmet szerezzenek – derült ki egy novemberben a PLOS ONE nevű lapban megjelent tanulmányból, amelyet Alice Auersperg, a bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa készített kollégáival.
Goffin-kakadu A Goffin-kakaduk képesek saját igényeikre szabni az általuk használt eszközöket (Forrás: Flickr / Lip Kee; CC BY-SA 2.0; https://www.flickr.com/photos/lipkee/725484666)
hirdetés

A – természetes élőhelyükön az indonéziai Tanimbar-szigeteken előforduló – Goffin-kakaduk (Cacatua goffiniana) fogságban tartott egyedei a kutatók megfigyelése szerint képesek „feltalálni” és módosítani az általuk használni kívánt eszközöket, s teszik ezt annak ellenére, hogy nem különösebben jellemző a fajra a rendszeres eszközhasználat.

A kutatás során annak szerzői két kérdésre keresték a választ; elsősorban arra, hogy a kakaduk megváltoztatják-e az eszközök tulajdonságait azért, hogy így kevesebb erőfeszítést kelljen megtenniük, amellett pedig arra is, hogy képesek-e az eszközök formáját pontosan az adott feladathoz szabni.

A kutatás során hat felnőtt kakadunak adtak nagy kartonlapokat, amelyekkel az állatoknak lehetőségük volt megszerezni az ételjutalmat, ami egy változó keskenységű nyílású eszköz mögött változó távolságra, 4-16 centiméterre volt elhelyezve.

A papagájoknak sikerült az eszközök hosszát annak fényében megváltoztatni, hogy mennyire volt tőlük távol az étel, s így rövidebb kartoncsíkot használtak, amikor az étel közelebb volt, mint amikor a csemegét távolabbról kellett „kihalászniuk”. Minden egyes alkalommal megfigyelhető volt, hogy amennyiben az elsőként használt eszközt a papagáj rövidnek találta, később jelentősen hosszabbal próbálkozott. Alapvetően azonban mind a hat kakadu jellemzően valamivel hosszabb eszközt használt az étel megszerzéséhez, mint ami feltétlenül szükséges volt, aminek oka talán a lehetséges kockázat – vagyis kudarc – elkerülésében keresendő.

Sokkal kevésbé voltak azonban sikeresek a madarak akkor, amikor a legvékonyabb nyíláshoz kellett szabniuk a kartondobozt, ehhez ugyanis csak egy egyednek sikerült kellően karcsúra szabnia a papírcsíkot.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a madarak által alkalmazott papírtépési technika lehetőségei korlátozottak a készített kartoncsíkok keskenységének mértékét illetően, s így a jövőben olyan alapanyagot adnának a papagájok elé, amely számukra jobban átalakítható. Ezáltal kiderülhet, hogy a kakaduk kognitív képességei lehetővé teszik-e, hogy a nyílás keskenységét is figyelembe vegyék az eszköz elkészítésekor – vagyis, hogy valóban csak a kartonpapír nehéz formázhatósága volt-e az akadálya a feladat teljesítésének.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen