Tudomány

A Goffin-kakaduk képesek eszközök „készítésére” is, nemcsak azok használatára

A Goffin-kakaduk képesek saját eszközt készíteni maguknak, így például a kartonlapból vékony csíkokat „csipkednek le” annak érdekében, hogy élelmet szerezzenek – derült ki egy novemberben a PLOS ONE nevű lapban megjelent tanulmányból, amelyet Alice Auersperg, a bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa készített kollégáival.
Goffin-kakadu A Goffin-kakaduk képesek saját igényeikre szabni az általuk használt eszközöket (Forrás: Flickr / Lip Kee; CC BY-SA 2.0; https://www.flickr.com/photos/lipkee/725484666)

A – természetes élőhelyükön az indonéziai Tanimbar-szigeteken előforduló – Goffin-kakaduk (Cacatua goffiniana) fogságban tartott egyedei a kutatók megfigyelése szerint képesek „feltalálni” és módosítani az általuk használni kívánt eszközöket, s teszik ezt annak ellenére, hogy nem különösebben jellemző a fajra a rendszeres eszközhasználat.

A kutatás során annak szerzői két kérdésre keresték a választ; elsősorban arra, hogy a kakaduk megváltoztatják-e az eszközök tulajdonságait azért, hogy így kevesebb erőfeszítést kelljen megtenniük, amellett pedig arra is, hogy képesek-e az eszközök formáját pontosan az adott feladathoz szabni.

A kutatás során hat felnőtt kakadunak adtak nagy kartonlapokat, amelyekkel az állatoknak lehetőségük volt megszerezni az ételjutalmat, ami egy változó keskenységű nyílású eszköz mögött változó távolságra, 4-16 centiméterre volt elhelyezve.

A papagájoknak sikerült az eszközök hosszát annak fényében megváltoztatni, hogy mennyire volt tőlük távol az étel, s így rövidebb kartoncsíkot használtak, amikor az étel közelebb volt, mint amikor a csemegét távolabbról kellett „kihalászniuk”. Minden egyes alkalommal megfigyelhető volt, hogy amennyiben az elsőként használt eszközt a papagáj rövidnek találta, később jelentősen hosszabbal próbálkozott. Alapvetően azonban mind a hat kakadu jellemzően valamivel hosszabb eszközt használt az étel megszerzéséhez, mint ami feltétlenül szükséges volt, aminek oka talán a lehetséges kockázat – vagyis kudarc – elkerülésében keresendő.

Sokkal kevésbé voltak azonban sikeresek a madarak akkor, amikor a legvékonyabb nyíláshoz kellett szabniuk a kartondobozt, ehhez ugyanis csak egy egyednek sikerült kellően karcsúra szabnia a papírcsíkot.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a madarak által alkalmazott papírtépési technika lehetőségei korlátozottak a készített kartoncsíkok keskenységének mértékét illetően, s így a jövőben olyan alapanyagot adnának a papagájok elé, amely számukra jobban átalakítható. Ezáltal kiderülhet, hogy a kakaduk kognitív képességei lehetővé teszik-e, hogy a nyílás keskenységét is figyelembe vegyék az eszköz elkészítésekor – vagyis, hogy valóban csak a kartonpapír nehéz formázhatósága volt-e az akadálya a feladat teljesítésének.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen