hirdetés
Tudomány

Szinte az egész Földön áthaladt a november 11-ei „rejtélyes földrengés”

November 11-én egy kisebb földrengés történt Afrika közelében, előbb Mayotte szigeténél, illetve Madagaszkár és Malawi északi részei között. Akkor azért nem esett szó a földmozgásról, mert senki nem érezte, most azonban azért foglalkoztat sokakat, mert úgy tűnik, a földrengéshullám majdnem az egész bolygón áthaladt.
Mayotte A különös földrengés kialakulásában a vulkáni tevékenység szerepét gyanítják a kutatók (Forrás: pixabay.com / glittermayotte)
hirdetés

A National Geographic cikke szerint a földrengéshullámokat Afrika nagy részén, így Zambiában, Kenyában és Etiópiában is érzékelték a műszerek, de a legérdekesebb mégsem ez. A rengések ugyanis átjutottak az óceánon is, majd Chilében, Kanadában, Hawaii-nál, és Új-Zélandon is megfigyelték őket. Vagyis, akár 11 ezer mérföldes (17 ezer kilométeres) távolságba is eljutottak.

A rengés mintegy 20 percig tartott, és egy új-zélandi amatőr földrengéskutató szúrta ki elsőként az amerikai földtani intézet (USGS) élő szeizmológiai adatait figyelve a bekövetkeztét.

Újabb érdekesség lehet az is, hogy a furcsa rengéshullámot megelőzően több „hagyományos” földrengés is történt, amelyeket már május óta jegyeztek fel a sziget térségében.

A tudósok és az amatőr földrengésvizsgálók egyaránt úgy gondolják, hogy ehhez hasonló jelenséget korábban még nem sikerült feljegyezni, de abban is egyetértenek, hogy egyelőre nincs biztos magyarázat a történtekre – vagyis, nem igazán értik, mi folyt pontosan november 11-én.

Az esettel kapcsolatosan többen is megszólaltak. Így Jamie Gurney, az Earthquake Bulletin alapítója, akinek szavai szerint nem rémlik, hogy valaha is megfigyeltek-e volna korábban a novemberihez hasonló globális jelenséget. Robin Andrews vulkanológus pedig azt mondta, Mayotte területén különös vulkán is található, amely azonban a jelenlegi ismeretek szerint utoljára időszámításunk előtt 2050-ben tört ki.

A szakértők mindenesetre valószínűsítik, hogy nemcsak a tektonikus lemezek mozgása, hanem vulkanikus tevékenység is közrejátszott a jelenség kialakulásában, amelyet megítélésük szerint az Indiai-óceán mélyén található magma mozgása idézett elő.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeit

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeithirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen