Tudomány

Évente több mint 250 ezer ember halálát okozhatja a jövőben a klímaváltozás

Az elkövetkező évtizedekben egy friss tanulmány szerint több mint 250 ezer ember korai halálát okozhatják évente a globális klímaváltozás hatásai.
Gyárkémény Több százezer ember korai halálát okozhatják a jövőben a klímaváltozás hatásai (Forrás: pixabay.com / JuergenPM)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es becslése szerint a klímaváltozás 2030 és 2050 között újabb évi 250 ezer halálesetet idézhet elő különböző tényezők, így például a nagy hőség, a malária, vagy bizonyos területeken éppen az alultápláltság révén.

Az újabb, 2019. január 17-én a The New England Journal of Medicine nevű lapban publikált tanulmány szerint azonban a fentiek még visszafogott becslésnek számítanak, mivel bizonyos, a halálozások arányát befolyásoló, a klímaváltozással összefüggő tényezőket nem vettek számításba.

Ilyen tényezőkként említették a lakosság elvándorlását, valamint azt, hogy csökkenhet a mezőgazdaságban dolgozók produktivitása is a hőség miatt. Minderről a tanulmány egy szerzője, Dr. Andrew Haines epidemiológus beszélt a CNN-nek.

Ráadásul az újabb tanulmány szerint a WHO becslése elkészítésekor azokat a megbetegedéseket és haláleseteket sem vette figyelembe, amelyek a szélsőséges hőség és más időjárási szélsőségek következtében történhetnek meg azáltal, hogy az egészségügyi ellátórendszer működésében fennakadások keletkeznek.

A tanulmány ugyan nem fogalmazott meg újabb becslést a klímaváltozás okozta haláleseteket illetően, ám egy 2016-os tanulmányra hivatkozva megjegyezték, hogy csak az élelmiszer-termelésben bekövetkező csökkenés hatására 529 ezerrel nőhet 2050-re a felnőttkori halálesetek száma.

A klímaváltozás hatására emellett több mint 100 millió ember sodródhat mélyszegénységbe 2030-ra a világon a Világbank becslései szerint, amely az érintett embereket sérülékenyebbé teheti a klímaváltozás az egészséget érintő negatív hatásaival szemben.

Ezek a becslések a szakértők vélekedése szerint jól mutatják, hogy az üvegházhatású gázok csökkentésére irányuló befektetésekre és intézkedésekre, továbbá a klímaváltozás az egészségre gyakorolt hatásának mérséklését célzó lépésekre van szükség.

Amint arra felhívják a figyelmet, a klímaváltozás sérülésekhez, betegségekhez és halálesetekhez vezet, s várhatóan folyamatos növekedést mutatnak majd ezek a kockázati tényezők is, ahogyan a helyzet romlik – ami által több millió ember egészsége kerül veszélybe. Így a jelen és jövő generációk egészségének megóvása érdekében határozott lépéseket tartanak szükségesnek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen