hirdetés
Belföld

Módosítottak a taxisrendeleten

A Fővárosi Közgyűlés az október 28-án tartott ülésén módosította a budapesti taxisrendeletet, melynek következtében a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér mellett a vasúti pályaudvaroknál is speciális taxiállomások lesznek.
Budapesti taxik A taxisrendelet óta ilyen egységesen sárgák (Forrás: Amadeusradio.hu)
hirdetés

Továbbá a taxikban olyan diszpécseralkalmazásnak kell működnie, amely alkalmas lesz riasztásra egy esetleges támadás vagy más, személyi sérüléssel járó baleset következtében. Ezt a jelzést a központnak valós időben kell fogadnia és továbbítania az illetékes hatóságokhoz, amivel a gyorsabb intézkedéseket tennék lehetővé.

Ennek következtében növekszik a taxiállomás-használati hozzájárulások díja már 2016. január 1-től: az éves díj 40 ezer forint plusz áfáról 65 ezer plusz áfára nő. A gyári elektromos gépjárművek esetében a díj 50%, míg a hibrid és a tisztán földgázüzemű gépkocsik esetén az éves díj mértéke 20% kedvezmény biztosítása mellett értendő.

Az áremelésre többek között a személyitaxi-szolgáltatást nyújtó magán- és egyéb vállalkozások számának csökkenése miatt van szükség, amivel korrigálhatnák a kieső bevételt. A csökkenés kiváltó okai elsősorban a 2013. szeptember 1-jén bevezetett taxisrendelet és az Uber nevű alkalmazás egyre nagyobb népszerűsége.

További következményként rövidül a taxisoknál a téli gumi használatának ideje is. Az eddigi október 15-től kezdődő kötelező téli gumi használat már december 1-re csökken, azonban továbbra is március 15-ig fog tartani a határidő.

A rendelet megszavazása előtt Karsai Katalin, a Magyar Taxisok Szakszervezete képviselője aggodalmát fejezte ki a tervezett taxidroszt használati díjának nettó 40 ezer forintról 65 ezer forintra emelésével kapcsolatban. Továbbá nem tetszését fejezte ki, hogy a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) szerinte vitatható körülmények között lehetővé teszi, hogy akár egy évre is megvonja egyes taxisok engedélyét. Karsai Katalin emiatt a rendelet megszavazásának elhalasztását és annak felülvizsgálatát kérvényezte Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől. Aki azonban arra hivatkozva, hogy az előkészületek így is sokáig tartottak, több szervezet képviselője munkája is benne van, megtagadta azt. Ugyanakkor a főpolgármester ígéretet tett a Magyar Taxisok Szakszervezetének jelen lévő tagjainak, hogy egy hónapig szívesen fogadja észrevételeiket és javaslataikat, amelyek a következő módosításkor akár be is kerülhetnek.

A módosítást 18 igen, 6 nem és 1 tartózkodó szavazat alapján fogadták el.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Már nincsenek késések a vasúti forgalomban a viharos szél miatt

Már nincsenek késések a vasúti forgalomban a viharos szél miatt


VASÚT,     KÖZLEKEDÉS,     SZÉL

A 29. héten gazdára talált a Skandi főnyereménye

A 29. héten gazdára talált a Skandi főnyereményehirdetés
Idén kevesebb szabálytalanságot találtak az aquaparkokban

Idén kevesebb szabálytalanságot találtak az aquaparkokban


AQUAPARK,     ATM,     FÜRDŐK

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen