Belföld

Vádat emeltek egy halálos balesetet okozó sofőr ellen

Vádat emeltek egy huszonhat éves bolgár férfival szemben, aki 2017 februárjában Csanádpalotánál két halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott.
Vádemelés A baleset idejében a köd miatt jelentősen lassabban kellett volna közlekedni (Forrás: pixabay.com / succo)

Amint az az ügyészség közleményéből kiderül, a vád szerint 2017. február 15-én reggel az erős köd miatt 80 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be az M43-as autópálya Makó közelében lévő szakaszaira, a vádlott azonban 108-109 km/óra sebességgel haladt Makó felől a román határ felé az eset idejében nyolc utast szállító kisbuszával.

A balesetet megelőzően a határátkelő előtt a külső és a belső leállósávban is feltorlódott a kocsisor, a járműveket pedig a vádlott előtt a külső sávban haladó kamion csak az utolsó pillanatban észlelte a sűrű köd miatt, ezért gyorsan a belső forgalmi sávba sorolt át.

A külső sávból még két autó is a belső sávba próbált átmenni, amelyek egyike nekiütközött a belső sávban álló kamionnak, majd megpördülve a külső sávban keresztbe állt, míg a másik autó ütközés nélkül meg tudott állni.

A két autó után a belső sávban érkező vádlott a többszörös ütközést észlelve hirtelen mozdulattal jobbra kormányzott, és – a külső sávon áthaladva – egy ott álló kamionnak ütközött. A balesetben a kisbusz két utasa a helyszínen életét vesztette, további két utas maradandó fogyatékossággal járó sérülést, négy másik utas és a vádlott pedig 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

A közlemény szerint a baleset közvetlen összefüggésben volt azzal, hogy a kisbusz vezetője nem tartotta be a sebességkorlátozást és nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet – ugyanis a sűrű köd miatt az előírt sebességkorlátozáshoz képest is kisebb sebesség lett volna indokolt.

A vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, s vele szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint közúti járművezetéstől határozott időtartamra történő eltiltását indítványozta a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen