Belföld

Szokatlan kukákkal hívnák fel a figyelmet a cigarettacsikkek káros hatásaira

Akár egyetlen cigarettacsikk képes 500-1000 liter vizet beszennyezni, s egy-egy csikkben akár négyezerféle káros anyag is fellelhető – erre hívta fel a figyelmet a JÖN Alapítvány a cigarettacsikkmentes február kezdeményezése során.
Cigarettacsikkek Hatalmas környezeti terhelést jelentenek az eldobált cigarettacsikkek is (Forrás: pixabay.com / PublicDomainPictures)

Noha a cigarettacsikkek jelentik világszerte az egyik legnagyobb mennyiségű egyszer használatos műanyagforrást, a problémát sokan a szőnyeg alá söprik – hívta fel a figyelmet Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva.

Egyúttal az alapítványi elnök az InfoStart.hu szerint kifejtette, hogy egy-egy cigarettacsikkben mintegy négyezerféle vegyi anyag keletkezik az égés során, amelyek azután a csapadék hatására kioldódnak, és a talajba szivárognak. Egy csikk az alapítvány elnöke szerint akár 500-1000 liter vizet is be tud szennyezni, és még a műanyag szívószálaknál is nagyobb kárt képesek okozni az eldobott csikkek a környezetnek.

A Phys.org egy korábbi cikke szerint a cigarettákban található vegyületek és anyagok, így például az arzén, a nikotin, ólom és etil-fenol a sós- és édesvizekbe juthatnak, ahol akut mérgezést okozhatnak például a halak és mikroorganizmusok számára.

Emellett a cigaretták készítése során használt alapanyagok, így a le nem bomló, és a környezetbe akár tíz éven át különböző vegyületeket áteresztő műanyag szűrőrész is káros a környezetre. Mindez azért is bír különös jelentőséggel, mert csak az Egyesült Államokban 49,8 millió kilogramm cigaretta-szűrőrészt dobnak ki évente – s ez a mennyiség már nem tartalmazza a dohánytermékekkel együtt megvásárolt és más kidobott hulladékot, így a megmaradt dohányt, a csomagolást vagy az öngyújtót sem.

Szebenyi Péter elmondása szerint a cigarettacsikkek újrahasznosítására léteznek technológiai megoldások, amelyek azonban kifejezetten drágák, és még nem terjedtek el. Alapítványuk különleges kukákat tervez elhelyezni figyelemfelhívó kampányában, amelybe cigarettacsikket dobva lehet „szavazni” egy-egy kérdésben. Erre egy – végső soron sikeresnek bizonyult – külföldi példa, amikor arra lehetett a csikkekkel szavazni, hogy Messi vagy Ronaldo a jobb focista.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen