Életmód

A cukor megvonásával javul az anyagcsere is

Manapság már éppen elégszer hallhatjuk, hogy a cukor káros a szervezetre, de Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézménye (UCSF) és a Kaliforniai Touro Egyetem most azt is bebizonyította, hogy ha elhagyjuk a cukrot az étrendünkből, jelentősen javul az anyagcserénk. (Forrás: Saltyjam.gr)
cukor A cukor megvonásával javul az anyagcsere is (Forrás: Saltyjam.gr)

Évtizedekkel ezelőtt, mikor a cukor még nem volt elérhető minden háztartásban, fűszernek és gyógyszernek gondolták. Az ötvenes években, egyenese újságreklámok hirdették, hogy cukrot enni jó, egészséges, étvágycsökkentő így általa kevesebb kalóriát juttatunk be a szervezetünkbe.

Ma már tudjuk, hogy ez mind nem igaz. Ahhoz, hogy alakunkat megőrizzük, illetve fogyjunk, az első és legfontosabb dolog, hogy a cukrot próbáljuk meg teljesen kiiktatni az életünkből, vagy ha ez nem sikerül csak minimális mértékűre redukáljuk. Két kaliforniai egyetem azonban most más szemszögből vizsgálta meg a dolgot. Egy kutatást végeztek el, amiben túlsúlyos gyerekek vettek részt. Ám a céljuk ezúttal nem az volt, hogy csökkenjek a gyerekek testsúlya, hanem az, hogy milyen hatással van az anyagcseréjükre a cukormegvonás. Azt szerették volna bizonyítani, hogy a metabolikus szindróma és a túlzott cukorfogyasztás között közvetlen kapcsolat van.

A metabolikus szindrómát a Magyar Diabétesz társaság a következőképpen definiálja: „Az MS egy civilizációs betegség, genetikus (örökléses) hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia (IR) és ennek talaján kialakult hiperinzulinémia (HI) következtében érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezet.”

A kutatók 43 elhízott 9-18 év közötti gyereket kértek fel, hogy legyenek a segítségükre. Kilenc napon keresztül egy mintaétrendet kellett követniük. Az étkeztetést az egyetem vállalta. Olyan étrendet állítottak össze, amiből a cukrot teljesen kihagyták. Nagyon fontos volt, hogy a kalóriaszámot ne csökkentsék, hiszen fogyás nélkül szerettek volna bizonyítást találni. A kilenc nap alatt éppen ezért többször is megmérték a gyerekek testsúlyát. Ugyanannyi szénhidrátot, ugyanannyi zsírt kellett biztosítaniuk a felszolgált ételeknek, mint amennyit otthon is el szoktak fogyasztani. A gyerekek ezt úgy érzékelték, hogy sokkal többet esznek, többen úgy írták le a kilenc napot, hogy néha az volt az érzésük, hogy túletetik őket. A kilencedik nap letelte után a gyerekek újra ráálltak a mérlegre. Fogyást senkinél sem tapasztaltak. Elvégeztek viszont szintén anyagcsere vizsgálatokat, vércukorszint mérést és mindegyik csökkent, és mindenki esetében pozitív változást tapasztalhattak. Az inzulinszint egyharmadával, az éhgyomorra megmért vércukorszint pedig 5-el csökkent ezeken a méréseken.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen