Életmód

Mégsem olyan jó a gyerekeknek a sovány tej?

Egy tanulmány szerint a zsírszegény tej nem védi meg a kisgyermekeket a felesleges súlygyarapodástól, mi több, az óvodások esetében akár elhízáshoz is vezethet.
pohár tej A kép illusztráció (Forrás: Dairyreporter.com)

A vizsgálat eredményi szemben állnak az Amerikai Gyerekgyógyászok Akadémiája, valamint az Amerikai Szív Társaság jelenlegi ajánlásával, miszerint kétéves kor után a gyerekeknek csak sovány tejet lenne szabad inniuk, hogy így csökkentsék a telítettzsír-bevitelt, valamint az elhízás esélyét.

Az Archives of Disease in Childhood című lapban megjelent tanulmány alapján a szakemberek 11000 amerikai gyerek tejfogyasztási szokásait vizsgálták meg két- illetve négyéves korukban, majd mindezt összevetették mindkét életkorban mért testsúlyukkal is. Ennek az eredménye az lett, hogy a kétéves gyerekeknek nagyjából 30, a négyéveseknek pedig 32 százaléka volt túlsúlyos vagy kövér, és valamennyien nagyobb arányban – 14, illetve 16 százalékban - ittak sovány tejet, mint azok, akik normál testsúlyúak voltak, utóbbiak kétévesen 9, négyévesen 13 százalékban.

A vizsgálatból továbbá az is kiderült, hogy a zsíros tejet ivók átlagos súlya akkor is kisebb volt a sovány tejet ivókénál, ha egyéb környezeti tényezőket is figyelembe vettek. Az idő elteltével pedig igazából semmilyen különbség nem mutatkozott súlyban a két csoport között, bár azok a gyerekek, akik kétévesen még normál súlyúak voltak és rendszeresen zsírszegény tejet ittak, négyéves korukra 57 százalékkal nagyobb valószínűséggel híztak el.

A kutatást vezető Mark Daniel DeBoer, a Virginia Egyetem Orvosi Karának munkatársa kifejtette, hogy bár a logika épp az ellenkezőjét sugallná az eredményeknek, a jelenség ennél jóval összetettebb: ugyanis a tejben levő zsír telítettségérzetet ad a gyerekeknek, így kevésbé lesznek kiéhezve egyéb zsíros, kalóriadús ételekre azok, akik nem zsírszegény formában fogyasztják ezt az italt.

Aki tehát szeretné gyermekét megóvni az elhízástól, az elsősorban ne sovány tejjel próbálkozzon, hanem inkább ösztönözze gyermekét sportolásra és az egészséges, rostgazdag táplálkozásra. Az se árt, ha kevesebb édességet kap.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen