Életmód

A reggeli rosszullét okai

Általában a terhesség egyik legkellemetlenebb velejárója a reggeli rosszullét. Vajon mi az, ami kiváltja ezt a leendő anyukákból?
Terhesség A reggeli rosszullét a terhesség egyik kellemetlen velejárója (Forrás: Kl.coconuts.co)

Aki volt már terhes bizonyára megküzdött már a reggeli rosszulléttel is. Van aki mérsékeltebb, és van aki erősebb intenzitással éli át a rosszulléteket. Elgondolkoztak már azon, hogy az egésznek mi lehet a kiváltó oka, és azon kívül, hogy a kismamák életét megkeseríti milyen céllal alakult ki? Talán nem sokan gondolnák, de a test pontosan a magzatot védi ezzel.

Igazából a "reggeli" jelző nem túl helytálló, hiszen az egész nap bármely szakában kialakulhat. Az rosszullét a terhesség negyedik-hatodik hetében kezdődik el, és egészen a tizenkettedik hét, vagyis az első trimeszter végéig tart.

A korábbi feltevések szerint, a nőknek ilyenkor megváltozik a hormonszintje, illetve leesik a vércukra, és ettől alakul ki a rosszullét. A hormonszint valóban megváltozik, ám friss kutatások szerint nem ez befolyásolj a kismama hogylétét.

Ebben a hat-nyolc hetes időintervallumban megy végbe az organogenezis. Ez a tudományos megfogalmazása annak az időszaknak, amikor az embriók végtagjai, a szervei, a szemei, valamint az idegrendszere kialakul. Ez tehát egy nagyon fontos és különösen érzékeny része a terhességnek. Ilyenkor kell a legjobban óvni a leendő babát a különböző káros hatásoktól. Ilyenkor persze az anyának kerülnie kell minden káros dolgot, szokást, de azért a legóvatosabbak is ehetnek olyat, amit a test rossznak érzékel. Amikor pedig ilyen történik, bekapcsol a magzatot védő mechanizmus és bizony a szervezet meghánytatja a kismamát.

Az is köztudott, hogy a nők ilyenkor nagyon furcsa dolgokat is megkívánhatnak, és ellenkezőleg is, nagyon sok mindentől megundorodhatnak. Azért, hogy sok kismama ilyenkor nem bírja megenni például a húst vagy a tojást, ugyanez a védőmechanizmus a felelős. A régebbi időkben ugyanis nem volt még hűtő és bizony a tojás, illetve a hús nagyon könnyen megromlott. A szervezet szeretné ezt a kockázatot a lehető legkisebb mértékűre levinni, ezért jelzi azt az anyának, hogy inkább tartson távolságot ezektől az élelmiszerektől.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen