Életmód

Az alváshiány egy újabb jelentős árnyoldalára derült fény

Akinek nem adatik meg a lehetőség, hogy eleget aludjon, nem csupán sokkal fáradtabb és ingerlékenyebb lesz, de egyben nagyobb hajlamot mutat az egészségtelen étkezésre is – derült ki egy újabb tanulmányból.
Evészavart okoz az alváshiány Az alváshiány hatása a marihuánáéhoz hasonlítható...

Az alváshiány számos igen kellemetlen, de akár súlyos problémát is okozhat a mindennapokban, ám most egy újabb igen kedvezőtlen hatására sikerült felfigyelniük a Chicagói Egyetem kutatóinak A kutatásban részt vevő fiatalok – amennyiben nem hagyták őket eleget aludni – a szokottnál sokkalta nagyobb hajlandóságot mutattak arra, hogy „teltebb” ízű ételeket, így például kekszeket, különböző csokikat és cukrokat, vagy éppen chipset egyenek függetlenül attól, hogy aznap már fogyasztottak-e valamilyen ételt.

A kutatásba összesen 14 fiatal, a húszas éveikben járó egyetemista férfit és nőt vontak be, s összesen négy napig figyelték őket. Átlagosan 7,5 órát aludhattak a diákok, de volt olyan nap, amikor ennél picivel többet, s volt, amikor jóval kevesebbet. Egyes napokon azonban megszakították az alvást már 4,5 óra elteltével.

Kiderült, hogy amikor az önkéntesek nem aludhattak eleget, a szokásosnál kétszer több zsírt vittek be a szervezetükbe, mint azokon a napokon, amikor nem zavarták őket az alvásban.

Az eredmény egészen meglepő volt – ahhoz hasonló mértékben nőtt az egészségtelen ételek utáni sóvárgás, mint ahogyan a marihuánás cigaretta után jellemző.

A Sleep szakmai lapban publikált tanulmány szerint az önkéntesek agyában az alvásmegvonást követően olyan vegyület – 2-AG – mutatott jelentős növekedést, amely a droghasználat után is hasonlóképpen „viselkedik”.

Dr Erin Hanlon, a Chicagói Egyetem munkatársa elmondta, hogy az alvásmegvonás meglepő mértékben megnöveli az egészségtelen ételek csupán élvezeti célból történő fogyasztását – az önkéntesek például átlagosan több mint 300 extra kalóriát vettek magukhoz, amikor nem hagyták őket aludni. Mind mondta, hosszú távon ez a hatás akár igen jelentős súlynövekedéshez is vezethet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen