Életmód

Az autó a fogyás nagy ellensége

Aki szeretne fogyni, érdemes lehet autó helyett vonattal, busszal közlekednie – az eddigi legnagyobb, a tömegközlekedés előnyeit vizsgáló brit kutatás szerint ugyanis ezzel nagy mértékben elősegíthető a testsúlycsökkenés.
Tömegközlekedés Érdemes tömegközlekedésre cserélni az autót annak, aki fogyni szeretne (Forrás: conserve-energy-future.com)

A tömegközlekedésnek számos előnye van – így például általánosságban véve a környezetet is kevésbé szennyezi. Annak azonban, aki nem annyira a környezet, de saját egészsége miatt aggódik, szintén érdemes lehet autó helyett a vonatokat, buszokat választania, ha erre lehetősége adódik – ezzel ugyanis elősegíti a normál testsúlyának megtartását.

Egy 150 ezer, 40-69 éves brit személy megfigyelésével készült felmérésben kiderítették, hogy nem csak a kerékpározás, de már az is kifejezetten kedvező hatással lehet az emberek testsúlyára, ha autó helyett inkább vonattal, metróval vagy más közlekedési eszközzel utaznak.

Azok az emberek, akik sétáltak vagy kerékpároztak a munkahelyükig, általánosságban véve alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkeztek mint a munkahelyükre autóval utazó társaik. Sőt, ugyancsak alacsonyabb volt azoknak az embereknek a testtömeg-indexe, akik valamilyen tömegközlekedési eszközzel jutottak el a munkahelyükre.

A legnagyobb különbség – amint arra számítani is lehetett – a kerékpárral és az autóval közlekedők között volt. A biciklit használó férfiak átlagosan 5, míg az így közlekedő nők átlagosan 4,4 kilogrammal voltak „soványabbak” az autóval közlekedőknél, ráadásul a testtömeg-indexük is kedvezőbb volt. Figyelemre méltó azonban, hogy a tömegközlekedést választó férfiak is mintegy 2,2 kilogrammal voltak „könnyebbek”, akik pedig emellett nagyobb távot gyalogoltak vagy kerékpároztak, azok 3,1 kilogrammal „maradtak el” az autót használóktól. A nőknél az előbbi esetekben 1-2 kilogramm volt a súlykülönbség az aktívabb és az autóval közlekedő csoportok között.

A kutatók szerint az emberek figyelmét fel kellene hívni arra, hogy éljenek gyakrabban a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségekkel, hiszen ez számukra is kedvező. Ezen felül kiemelten fontosnak tartják, hogy a mozgássérült személyek számára is elérhetővé tegyék a tömegközlekedési eszközöket, hiszen így sokkal aktívabb életet élhetnének ők is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen