Életmód

A legtöbb gyümölcslében túl sok a cukor

A legtöbb gyümölcslében indokolatlanul sok a cukor – annak ellenére, hogy ezeket a termékeket gyakran úgy hirdetik, mintha kifejezetten egészségtudatosak lennének.
Gyümölcslé Sok gyümölcslében túl sok a cukor (Forrás: rd.com)

A legtöbb olyan gyümölcslé, amelyeknek elsősorban a gyermekek a „célközönsége”, túl sok cukrot tartalmaz egy újabb kutatás szerint – írta az Independent. A szakértők úgy találták, hogy néhány gyümölcslé a négy-hatéves kor közötti gyermekek számára ajánlott maximális értéknél – 19 gramm – is több cukrot tartalmazott.

A Liverpooli Egyetem, valamint a londoni Queen Mary Egyetem munkatársai összesen 203 olyan terméket vizsgáltak, amelyeket a forgalmazók első sorban a gyermekeknek céloztak, és amelyeket az Egyesült Királyság legtöbb nagy áruházláncában könnyűszerrel be lehet szerezni.

Az eredmény meglepő: a vizsgált több mint 200 termék 42 százaléka legalább 19 gramm cukrot tartalmazott, és a gyümölcslevek újabb 64 százalékéban találtak 8 gramm feletti mennyiségű cukrot. Általánosságban véve 100 ml ilyen italban 7 gramm cukor volt, a „100% gyümölcstartalmú” termékekben pedig ez a mennyiség még magasabb, 10,7 gramm körüli volt. A legtöbb cukor az úgynevezett „smoothie” termékekben voltak, amelyek hazánkban még kevésbé népszerűek, de leginkább egy olyan turmixhoz hasonlíthatóak, amely fő alapanyaga a zöldség és gyümölcs.

A kutatást végző szakemberek arra figyelmeztették a szülőket, hogy a napi öt gyümölcsbe, amelyet egy gyermeknek és felnőtteknek érdemes elfogyasztania, ne számolják bele a gyümölcsleveket, még akkor sem, ha azok a címke szerint 100 százalékos gyümölcstartalommal rendelkeznek. Ehelyett mind a felnőtteknek, mint pedig a gyerekeknek nagyon fontos lenne, hogy a napi öt zöldséget vagy gyümölcsöt „természetes módon” ne pedig feldolgozva vegyék magukhoz.

Azok a szülők, akik továbbra is rendszeresen szeretnének gyümölcsleveket adni a gyereküknek, a szakemberek szerint jól teszik, ha a boltokban kapható termékeket vízzel hígítják (de persze ezt követően nem cukrozzák meg), vagy pedig eleve olyan italt választanak, mely nem édesített.

Természetesen az otthon elkészített gyümölcsturmixok semmivel sem „rosszabbak”, mint az egészben elfogyasztott gyümölcsök, kivéve, ha ezeket is cukrozni, túlcukrozni kezdjük.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen