Életmód

A világ ötöde elhízott lehet 2025-re – miközben kilencből egy ember éhezhet ugyanekkorra

2025-ig a világ népességének közel egyötöde elhízott lehet majd, miközben az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyanekkorra a világon átlagosan kilencből egy embernek nem jut majd elegendő élelem ahhoz, hogy egészséges, aktív életet éljen.
Elhízás 2025-ig a világ népességének közel egyötöde elhízott lehet (Forrás: mirror.co.uk)

Az 1975-től 2014-ig tartó 40 éves időszakban az elhízott emberek száma a világon 105 millióról összesen 641 millióra nőtt az Imperial College London kutatása szerint.

Eközben az emberek átlagos súlya mintegy másfél kilogrammal lett magasabb minden egyes eltelt évtizedben. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, úgy 2025-re a férfiak 18, valamint a nők 21 százaléka számít majd elhízottnak – írta a The Lancet orvosi lap. Ráadásul a férfiak 6, míg a nők 9 százaléka súlyosan elhízottnak számíthat majd, amely állapot az egészégükre nézve is számos újabb kockázatot rejt.

Majid Ezzati, a kutatás vezetője szerint az elmúlt negyven évben óriási változást jelentett, hogy míg korábban kétszer annyi volt az alultáplált ember, mint az elhízott, addig mára több az elhízott ember, mint aki alultáplált. Meglátása szerint jelenleg az egyik legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy megakadályozzák a súlyos elhízás „járványszerű” terjedését, és hogy lassítsák a világszerte jellemző elhízás mértékét.

Noha az elhízás egyes országokban nagyobb problémát jelent, mint más területeken, összességében egy világméretű probléma, így tehát igen sokakat veszélyeztet.

Az elhízás ugyan egyre nagyobb problémát jelent, továbbra is akadnak olyan területek, ahol a nagyon alacsony testsúly, valamint az alultápláltság jelent gondot – így a világ legszegényebb országaiban is. Ezért arra figyelmeztettek, hogy nem szabad az elhízás megelőzése mellett megfeledkezni a szegényebb embercsoportok körében tapasztalható élelemhiányról sem.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen