Életmód

Nagy-Britanniában kertészkedni tanítanák a gyerekeket, hogy egészségesebbek legyenek

Nem csak a hagyományos, vidéki kerteknek, de bizony a gyerekeknek is javára válna, ha kertészkedni tanulnának az iskolában, iskolai előkészítőben – véli a brit tanárok egyesülete (Association of Teachers and Lecturers).
Kertészkedő gyerek Olyasmit is megettek a kertészkedő gyerekek, amihez korábban hozzá sem nyúltak volna (Forrás: superhealthykids.com)

Nagy-Britannia messze földön híres a csodálatos, vidéki kertjeiről, mégsem ezért, hanem a gyerekek egészségének érdekében szeretnék a brit tanárok, ha a kertészkedés a tananyag részét képezné. Ez egyébként egyáltalán nem újdonság vagy formabontó ötlet: néhány évtizede még a magyarországi tanyasi iskolákban is tanították a gyerekeknek, hogyan kell a kertet művelni.

Natasha Bradley, egy „kertes iskola” tanítónője szerint a gyerekek egy része olyan dolgokat eszik meg, mióta lehetőségük van részt venni a növények nevelésében, amihez korábban hozzá sem nyúltak – így például a kelkáposztát és a spenótot is megszerették, mióta maguk is „kis kertészekké” váltak.

A tanárnő elmondta, hogy még csak arra sincs szükség, hogy egészen külön tanórát szenteljenek a kertészkedésnek: az előkészítős gyerekeknek például adhatnák azt a feladatot, hogy számolják meg, hány növénymagot kaptak, majd ültessék el őket. Így egyben a matematika tanulása is élvezetesebb lehetne számukra, de kedvet kapnának a kertészkedéshez is.

Egy másik tanárnő eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy „elképesztően sok” az elhízott gyerek. Ezért részben a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. A tanári egyesület kezdeményezésének célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék a kertészkedést, és ezzel párhuzamosan rávegyék őket arra, hogy egészségesebben étkezzenek – ezzel végső soron nagy lépést lehetne tenni így az elhízás megfékezésére.

Egy korábbi kutatás szerint ráadásul a kertészkedés szeretete a főzés megkedveléséhez vezethet, így pedig gyakrabban választhatják majd a gyerekek későbbi életükben is a gyorsételek és a túlfőzött fogások helyett a finoman, de egészségesen elkészített menüket – érveltek a tanárok.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen