Életmód

Hizlalnak az akciófilmek?

Így elsőre kissé ironikusan hangzik, a magyarázat persze logikus. Éljenek a művészfilmek!
aszigetmovie Kép A sziget c. filmből (Forrás: Movieposters.2038.net)

A filmeket a többségünk szereti, főleg ha mozgalmas, akciódús. (A skandináv szociodrámák rajongótábora ezzel szemben valamiért meglehetősen csekély.) Az egyesült államokbeli Cornell Egyetem egy friss kutatása szerint azonban az élménydús alkotások elősegítik az elhízást. Az összefüggés oka egyébként nem túl meglepő: az izgalmas filmek nézése közben hajlamosak vagyunk több rágcsálnivalót majszolni.

A szerzőként közreműködő Aner Tal mindezt közérthetően úgy fogalmazta meg, hogy minél jobban leköt minket a műsor, annál többet eszünk közben

A tanulmány alapját egy kutatás adta, melyben 94 diákot vizsgáltak meg, akiknek csokoládédrazsét, kekszet, sárgarépát és szőlőt biztosítottak a 20 percnyi tévénézés mellé. Egyharmaduk A sziget című akció-scifi egy részletét tekintette meg, egyharmaduk a Charlie Rose c. amerikai beszélgetős show-ból kapott egy kis ízelítőt, míg a többiek szintén a már említett A sziget ugyanazon részletét láthatták, ám ezúttal hang nélkül. 

Mint kiderült, a filmet nézők nemcsak 98 százalékkal többet ettek, mint a talk show közönsége, de még több kalóriát is vettek magukhoz, átlagosan 139-el többet. Különösen figyelemreméltó, hogy még a hang nélküli csoportban is 36 százalékkal nagyobb volt a rágcsák fogyasztása, illetve a kalória bevétele.

A szakértők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy az izgalmasabb műsorok tempósabbak, több vágást tartalmaznak, és gyakorlatilag elvonják a figyelmet az étkezésről. Egyáltalán nem ellenőrizzük közben, mennyi ételt teszünk a szánkba. A megoldás a problémára az lehet, ha sokkal kevesebb étket készítünk magunk elé filmnézés előtt, vagy megpróbálunk egyáltalán nem nassolni közben.

További javaslat lehet a multiplexekről átváltani az art mozikra, ugyanis az ilyen helyeken eleve kisebb a büfé választéka, ráadásul a legtöbb esetben még pohártartó sincs, szóval a cukros üdítők mértéktelen fogyasztásáról is megmenekülhetünk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen