Életmód

A túlsúly hátrányt jelenthet az állásinterjún

Persze ezt soha nem fogják az illető szemébe mondani, mert az diszkrimináció lenne.
dagi munkás A kép illusztráció (Forrás: Humanresourcesonline.net)

Magyarországon jelenleg mintegy 292 ezer ember keres állást. Sokaknál elsősorban az alacsony szakképzettség jelenti a problémát, ám akadhatnak olyanok is, akiket pusztán a testsúlyuk miatt ignorálnak a munkaadók. Legalábbis egy, a közelmúltban készült felmérés ezt a következtetést vonta le. Sokan ugyanis kevésbé tartják alkalmasnak a kövére embereket, mivel úgy vélik, hogy kevésbé produktívak és szorgalmasak.

A Virginiai Tech és a Buffalo Egyetem kutatói felmérést készítettek, hogy átlagosan mennyi időbe telik egy normál és egy túlsúlyos személynek az egyes feladatok elvégzése. Az eredmények alapján az átlagos testsúlyúaknak mintegy 40 százalékkal kevesebb időbe telt ugyanaz a feladat elvégzése az elhízottakkal szemben. Mindemellett még azt is megállapították, hogy a túlsúlyos munkavállalók hajlamosabbak a sérülésekre is. Vagyis ez alapján a többség valóban kevésbé produktív.

A virginiai kutatástól függetlenül készült egy másik felmérés is, amelyben HR-es és munkaügyi szakemberek kérdeztek meg a felvételi eljárásaikról. Thomas Mansfield jogászgyakornok ezzel az elhízott személyekkel szemben tapasztalható negatív sztereotípiákat szerette volna felmérni a munkakeresés folyamata alatt.

Az eredmények alapján a résztvevőknek több mint a fele úgy gondolta, hogy az elhízás nem kívánatos tulajdonság, amely a személyiség és az előrevetített munkamorál jelzőjeként használható. Mi több, amikor a válaszadónak két azonos képességű jelentkező közül kellett választania, a HR-es fele mindig a normál testalkatút választották az túlsúlyossal szemben.

A válaszadóknak ráadásul a több mint egyharmada azt is beismerte, hogy nehezen tudja leküzdeni elfogultságát az elhízott jelentkezőkkel szemben. Továbbá a válaszadók 56 százaléka állította azt, hogy az elhízás értékes jelzője a jelentkező személyiségének és jövőbeli teljesítményének.

Természetesen ahogyan sok más országban, így itthon sem lehet valakit pusztán amiatt elutasítani, mert kövér. Amennyiben valakivel szemben mégis így tesznek, vagyis egyértelműen tudtára adják az elutasítás okát, annak célszerű jogorvoslatot kérnie. Az ilyesmit szerencsére itthon is egyre komolyabban veszik a hatóságok, például ennek köszönhetően manapság már nőből is lehet kukás. Ugyanakkor talán mégis az lenne a legszerencsésebb, ha az illető komolyabban venné a fogyást, hiszen az elhízásnak bizonyítottan komoly egészségügyi kockázatai vannak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen