hirdetés
Életmód

Tippek a környezetbarát ajándékcsomagoláshoz

A karácsony sajnos egyre inkább válik a „fogyasztás” ünnepévé, és ez megmutatkozik azon is, hogy gyakran olyan, újonnan vásárolt papír és celofán csomagokba rejtjük el az ajándékokat, amelyeknek semmi egyéb funkciója nincs azon felül, hogy néhány percig gyönyörködik benne a megajándékozott, mielőtt aztán eldobná. Jó hír viszont, hogy nem kell lemondani a szépen csomagolt ajándék élményéről ahhoz, hogy elkerüljük a csomagolóanyagok gyakran szükségtelen pazarlását.
Karácsonyi ajándékcsomagolás Egy kis kreativitással látványos ajándékcsomagolást készíthetünk otthon is elérhető anyagokból (Forrás: kristenlindsay.com)
hirdetés

Csomagoljuk a kisebb ajándékokat sálba, kendőbe!

Egy tetszetős, nagyobb sál vagy egy kendő érdekes kísérőajándék lehet elsősorban a nők számára, ha pedig nem becsomagoljuk ezt, hanem ebbe csomagoljuk a karácsonyi ajándéknak szánt további tárgyakat, akkor egyúttal az „eldobható” csomagolóanyag mennyiségét is csökkenthetjük. Éppenséggel Japánban olyan gyakoriak a textil-ajándékcsomagolók, hogy a kendőcsomagolás egy külön „művészeti formává”, a furoshikivé nőtte ki magát.

FuroshikiA kendőbe csomagolás japán művészete, a furoshiki (Forrás: lunchaporter.com)

A sálak mellett akár a mintás díszpárna-huzatokat, ingeket, asztalterítőket, de adott esetben még a színesebb, látványosabb zoknikat is ki lehet úgy dekorálni, hogy a kisebb ajándékok számára ünnepi csomagolássá varázsoljuk őket.

Ingbe csomagolt ajándék(Forrás: thekimsixfix.com)

Kerámia kaspók

Talán kissé szokatlan ötlet, de némi kreativitással a kerámia, illetve anyag kaspókba is elhelyezhetjük az ajándékokat. Ha megfelelően választjuk ki a kaspót, meglehet, hogy akár egyetlen szép szalaggal és masnival, esetleg egy-egy illatos fenyőággal, magyallal vagy tobozzal is ünnepivé tudjuk tenni. Persze, míg a kisebb ajándékok esetében ez még megfizethető lehetőséget jelent, minél nagyobb tárgyat rejtenénk bele, annál mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni – hiszen egy nagyobb kaspó akár több ezer forintba is kerülhet.

Kerámia kaspók(Forrás: pinterest.com)

Térképek, naptárak, újságok lapjai – és persze kottalapok

Látványos csomagolás készülhet azokból a régi térképekből, színes naptárlapokból, újságpapírokból és kottalapokból is, amelyeket már úgysem használnánk többé. Itt aztán végképp csak a kreativitásunk és a fantáziánk szab határt, hiszen sokféle stílusban és eszközzel tehetjük látványosabbá a csomagolásokat.

Kottába csomagolt ajándék(Forrás: countryliving.com)

Térképbe csomagolt ajándék(Forrás: pinterest.com)

Újságpapírba csomagolt ajándék(Forrás: greenandgrowing.org)

Újrahasználható karácsonyi táskák és újrahasznosított csomagolóanyag

Azzal is kímélhetjük a környezetünket, ha a korábban kapott – lehetőleg karácsonyi – csomagolópapírt használjuk fel, és az újonnan kapott csomagolást is félretesszük. Persze, ezzel azért nem árt vigyázni, mert vannak, akik modortalanságnak vélik, ha ugyanazt a csomagolóanyagot látják viszont saját ajándékukon, amelyet egy évvel korábban ők adtak.

Az újrahasználható ajándéktáskákat pedig a legtöbben sajnálják kidobni, így ezeknek legtöbbször az lesz a sorsa, hogy a legközelebbi alkalomra félreteszik őket, és egészen addig tölthetik be funkciójukat, amíg észrevehető sérülések nem esnek rajtuk, vagy nagyon el nem kopnak.

Textil ajándéktáskák(Forrás: kristenlindsay.com)

Tetszetős kosarak

A lakberendezési áruházakban nagyon sokféle alakú és méretű kosarat találhatunk, amelyek nemcsak ajándékcsomagolásként, de a lakás kiegészítőjeként is igazán jól mutatnak. Ha egy ilyen kosárban adjuk át az ajándékot, azzal tehát nemcsak a környezetet kímélhetjük, de talán egy kis „plusz örömet” is okozhatunk a megajándékozottnak.

Kosár(Forrás: greenandgrowing.org)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen