hirdetés
Életmód

Mi mindenre jó a muskotályzsálya illóolaja?

A muskotályzsálya (Salvia sclarea) a Földközi-tenger térségében honos növény, amelyet nemcsak fűszerként, de vélt pozitív egészségügyi hatásai miatt is kedvelnek. Egyes tanulmányok szerint valóban többféle haszna is lehet a növény illóolajának.
Muskotályzsálya illóolaj Muskotályzsálya illóolaj (Forrás: thebirdrockmassagestudio.com)
hirdetés

Akik aromaterápiával és hasonló alternatív gyógyászati módszerekkel foglalkoznak, gyakran azt állítják, hogy a muskotályzsálya illóolajának antidepresszáns, gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, antibakteriális, stresszcsökkentő és a keringést javító hatásai vannak. Noha bizonyítékot mindegyik állítólagos pozitív hatásra nem is találunk, akadnak azért olyanok is, amelyek viszont kutatások szerint is – kisebb-nagyobb mértékben – megállhatják a helyüket.

Antidepresszáns hatás

Egy 2010-ben a Journal of Ethnopharmacology nevű lapban publikált cikkben egy olyan, több illóolaj lehetséges antidepresszáns hatásait vizsgáló kutatás eredményeit mutatták be, amelyet patkányokon végeztek. A kutatók muskotályzsálya, kamilla, rozmaring és levendula illóolaját használták, a legnagyobb mértékű pozitív hatása pedig megfigyeléseik szerint a négy ismert gyógynövény közül a muskotályzsályának volt. Mindezek után felvetették, hogy a növény illóolaja talán segítséget nyújthat a depresszióban szenvedő emberek hatékonyabb kezelésében, és egyben megfogalmazták, hogy az illóolaj hatása megfigyelésük szerint szoros összefüggésben állt a dopamin nevű hormon termelődésével.

Vérnyomás- és szorongáscsökkentő hatás

Egy 2013-ban a Journal of Alternative and Complementary Medicine nevű lapban megjelent tanulmány szerint a muskotályzsálya illóolaj párájának belégzésének hatására csökkent a vizelet inkontinencia miatt éppen az orvosnál lévő nők vérnyomása, és nyugodtabb ütemben vettek levegőt is. A kutatók szerint a muskotályzsálya illóolaja hatékonyan segítheti a relaxációt.

Egy másik, a Journal of Medicinal Food nevű lapban megjelent tanulmány szerint pedig – amelyben állatokon végzett kísérletek eredményeit mutatták be – jelentősen csökkent az illóolaj hatására mind a domináns, mind pedig a szorongó viselkedés az állatok esetében.

Muskotályzsálya illóolajA szorongás csökkentésében is segíthet a muskotályzsálya illóolaja (Forrás: stylecraze.com)

Gyulladáscsökkentő hatás

Egy idén a Journal of Ethnopharmacology nevű lapban megjelent tanulmány szerint a muskotályzsálya kivonatának jelentős gyulladáscsökkentő hatása volt a megfigyelt patkányok esetében. A kutatók megjegyezték, hogy a növényből készült kivonat segíthet a fogágy fertőzés okozta gyulladásának kezelésében, egyúttal viszont megfigyelték azt is, hogy három nappal a fertőződés előtt alkalmazva ugyanez a kivonat nem alkalmas a megelőzésre.

Jobb mentális teljesítőképesség

2017-ben a zsályák a szellemi képességekre gyakorolt hatásait szemlézve arról számoltak be, hogy ezek a növények a megfigyelések szerint látszólag javítják a memóriát, az éberséget, valamint némileg segíthetnek az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében is, emellett említést tettek a növények antidepresszáns és „stresszcsökkentő” hatásairól is.

Antibakteriális hatás

Sok illóolaj párájának van több-kevesebb antibakteriális tulajdonsága, egy 2015-ös kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy valamennyi, ekkor tesztelt baktériumtörzs ellen antibakteriális hatása volt a muskotályzsályának. A növény illóolaja mérsékelte az E. coli baktérium növekedését, s több módon is támadta a baktériumokat a megfigyelés szerint.

Egy 2017-es tanulmány szerint is antibakteriális hatása lehet a muskotályzsálya illóolajának, bár a vizsgált további öt illóolajénál a kutatók megfigyelése szerint csekélyebb mértékű.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen