Életmód

Elővigyázatosságra int a katasztrófavédelem a lakástüzek megelőzésének érdekében

A téli időszakban az átlagos kétszeresére emelkedik a lakástüzek száma, amelyek megelőzésében nagy a szerepe az óvatosságnak is. Az adventi koszorú gyertyáira különösen is oda kell figyelni.
Mécses Miközben a napi átlag tizenöt lakástűz, addig az adventi időszakban ennek duplájával van dolga a tűzoltóknak (Forrás: pixabay.com / monicore)

Könnyedén, akár öt perc alatt is kialakulhat egy lakástűz onnantól kezdődően, hogy egy adventi koszorú gyertyájáról a láng tovább terjed a koszorúra, így a katasztrófavédelem a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet – írja az InfoStart.hu.

A tűzoltókat évente 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják, s miközben a napi átlag tizenöt lakástűz, addig az adventi időszakban ennek duplájával van dolga a tűzoltóknak – ismertette Mukics Dániel, az OKF szóvivője az InfoRádióban.

A szóvivő ennek okairól szólva kifejtette, hogy ebben az időszakban többet vannak otthon az emberek, többet főznek, valamint fűteni is kell. Kiemelte annak fontosságát is, hogy a koszorúk vagy a gyertyák alatt mindig legyen tűzálló alátét, mivel a meleg lakásban a koszorúk néhány nap alatt teljesen kiszáradnak, a gyertya hőjétől pedig meggyulladhat a koszorú.

Érdemes kizárólag olyan adventi koszorút vásárolni, amelyiken a gyertyák alatt tűzálló anyagból készült alátét van, hiszen így ha leégnek a gyertyák, akkor sem terjed át a tűz a koszorúra. A nagyobb lakástüzek megelőzésének érdekében pedig hasznos segítséget jelenthetnek az otthoni füstérzékelők, amelyek már a tűz kialakulásakor hangosan sípolnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen