Gazdaság

Néhány héten belül jöhet a Tesco-sztrájk

Szeptember harmadik vagy negyedik hétvégéjén jöhet a „totális Tesco-sztrájk” az országban, miután úgy tűnik, egyetlen kérdésben sem közeledtek az álláspontok a szerdai sztrájktárgyaláson – értesült a Magyar Idők.
Tesco Elkerülhetetlennek látszik a Tesco-sztrájk (Forrás: delmagyar.hu)

A Tescónál működő sztrájkbizottságok már kijelölték az országos munkabeszüntetés első lehetséges időpontját, és bár szeptember 11-én még tárgyalóasztalhoz ülnek a vállalattal, úgy tűnik, hogy a határozatlan idejű törvényes munkabeszüntetés nélkül nem várható a kritikus állapotok változása. A Magyar Idők úgy tudja, a fennálló törvényes sztrájkkészültség ezért aktív felkészülésbe váltott át.

A lap a birtokába került, az áruházlánc hivatalos válaszait tartalmazó dokumentum alapján azt írja, hogy ebben az évben Tesco Magyarország egyáltalán nem tervez további lépéseket tenni azokban a kérdésekben, amelyeket a dolgozók kifogásolnak.

A munkáltató közölte, hogy az idén végrehajtott, dolgozónként átlagosan nettó 20 ezer forintos éves emelést véglegesnek tekintik, az érdekképviselőknek pedig azt javasolják, hogy a kérdés novemberben kerüljön ismét napirendre, a következő évi bérek tárgyalásakor.

Egy másik kiemelt követelésként azt fogalmazták meg a dolgozók, hogy a várhatóan rendkívüli eladási forgalmat produkáló karácsonyi bevásárlási szezon előtt a vállalat központja engedélyezzen 15 százalékos létszámemelést, ugyanis a munkaerőhiány már országos problémává vált. Csakhogy a Magyar idők szerint a Tesco válaszából az tűnik ki, hogy ilyesmire sem lehet számítani.

A vállalat egyelőre nem hajlik a magasabb beosztásban lévő alkalmazottak összecsúszott béreinek, illetve a fizetéseik rendezésére, valamint azt az igényt is elutasítja, hogy változtasson a területalapú bérkiegészítő juttatások elvein.

Egy engedményre azért mégis hajlandó lehet a munkáltató – nevezetesen arra, hogy a régóta a Tesco-nál dolgozók ne csak tíz, de már öt év után is tízezer forintos extra kafetéria-juttatást kapjanak a cég iránti hűségükért cserébe.

Tegnap a Tesco is közleményt adott ki a sztrájktárgyalások állásáról, amelyben azt fogalmazták meg, hogy a szerdai egyeztetésen törekszenek egy olyan, a munkatársaik érdekeit szem előtt tartó megoldás elérésére, amely nem veszélyezteti hosszú távon a fenntartható működést. Azt írták, hogy a cég a múlt héten benyújtott sztrájkkövetelések mindegyike esetében rövid és hosszú távon is megoldást jelentő javaslatot tett.

A Tesco közleménye szerint több ponton közelednek az álláspontok, vannak azonban olyan területek, amelyeknél további egyeztetésre van szükség. A felek így ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, valamint több témában is rendszeres találkozókat és közös munkacsoportok felállítását is kezdeményezték.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen