hirdetés
Gazdaság

Egyre kevesebb hazai karfiollal, brokkolival és kelkáposztával találkozhatunk

A klimatikus viszonyok változásával meglehet, hogy az elkövetkező években egyre kevésbé találkozunk majd hazai karfiollal, brokkolival és kelkáposztával, már eddig is 40 százalékkal csökkent a termőterület – írja a Magyar Idők.
Karfiol Nem kedveznek a klimatikus változások a karfioltermesztésnek (Forrás: udel.edu)
hirdetés

Emelkedett a hazai boltokban a brokkoli és a kelkáposzta ára is: a karfiol kilójáért 400-500 forintot kellett fizetni a múlt héten, miközben tavaly az év azonos idejében 300-400 forint körül alakultak az árak – írja a Magyar Idők. Drágább lett a brokkoli is, és a kelkáposzta ára is „jócskán megemelkedett”.

Mindennek a lap szerint a szerényebb termés áll a hátterében. Ledó Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnökétől megtudták, hogy ebben az évben a gazdálkodók munkáját a kánikula mellett egy kártevő, nevezetesen az üvegházi molytetű is megnehezítette.

A hazánkban az elmúlt években meglehetősen elszaporodott üvegházi molytetű elsősorban a kelkáposztát és a karfiolt károsítja, de a brokkoliban is jelentős kárt tehet, a termelők pedig nem tudnak védekezni ellene.

„Nincs olyan szer a piacon, amely egyszerre tudná hatékonyan távol tartani a rovart és biztosítani az élelmiszer-biztonsági kritériumok betartását, vagyis hogy a növényt a termelők eladhassák” – mondta Ledó Ferenc.

Még a fentebb ismertetettnél is jelentősebb problémát jelent azonban a klimatikus viszonyok kedvezőtlenebbé válása. A FruitVeb elnöke szerint ma már nagyon nehéz Magyarországon minőségi kelkáposztát, karfiolt, illetve brokkolit termelni.

Ledó Ferenc szerint az jelenti a legnagyobb bajt, hogy miközben a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvös időjárás, hazánkban nyáron még éjszaka sem hűl 17-18 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

Amint azt Ledó Ferenc ismertette, az elmúlt években a termőterület is jelentősen csökkent az érintett növények esetében – méghozzá 2010 óta

  • a kelkáposzta esetében a korábbi 550 hektárról 250-300 hektárra,
  • a karfiol és brokkoli esetében pedig 1100 hektárról megközelítőleg 600 hektárra.

A szakember ugyanakkor megjegyezte, miközben a termőterület 40 százalékkal csökkent, a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal lett kevesebb. Hozzátette viszont, hogy a fogyasztás növekedése és a hazai termelés csökkenése miatt egyre több importra van szükség.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

Debrecenben épül a Krones AG első Németországon kívüli európai gyára

Debrecenben épül a Krones AG első Németországon kívüli európai gyára


DEBRECEN,     KRONES AG,     GYÁR

Csökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen