hirdetés
Gazdaság

800 millió munkahelyet „vehetnek el” a robotok 2030-ra

Akár 800 millió munkavállaló vesztheti el állását 2030-ra, miután a robotikus automatizáció segítségével helyettesítik őket – írja a BBC a McKinsey Global Institute jelentésére hivatkozva.
Robotok A kép illusztráció (Forrás: phoebevmoore.wordpress.com)
hirdetés

A McKinsey intézet 46 országban vizsgálta mintegy 800 foglalkozás várható jövőjét, és arra jutott, hogy a globális munkaerő akár egyötöde is érintetté válhat a robotikus automatizáció következményeit illetően.

A jelentés szerint elképzelhető, hogy a magasabb jövedelmű országokban, így például Németországban és az Egyesült Államokban a munkaerő közel egyharmadát kell majd átképezni. A legsúlyosabban a robotok megjelenése várhatóan a gépkezelőket és az élelmiszeriparban dolgozókat érinti majd.

Az alacsonyabb jövedelmű országok esetében kevesebb forrás áll rendelkezésre az automatizáció előremozdításához, így itt egyelőre kevésbé befolyásolja majd a munkaerőt a robotok megjelenése. Indiában például a jelentés szerzői szerint az állások csupán 9 százalékát helyettesítik majd 2030-ig az újabb technológiák.

A jelentés szerzői szerint különösen sérülékenyek az automatizációra az olyan munkák is, amilyeneket például az asszisztensek, a jelzálog brókerek, könyvelők, illetve a „back-office” dolgozók (vagyis az ügyfelekkel közvetlenül nem érintkező munkatársak) egy része végez.

Azok azonban, akik emberi interakciót igénylő állásokban helyezkednek el – így például az orvosok, tanárok, ügyvédek, pincérek – kevésbé vannak kitéve az automatizáció veszélyeinek. Emellett az olyan alacsonyabb jövedelemmel járó speciális munkahelyeket is kevéssé érinti majd a jelentés szerint a folyamat, mint például a kertészeti munkák, az idősgondozás, vagy éppen a vízvezeték- és gázszerelés.

A fejlett országokban egyre nagyobb szükség lesz a felsőoktatásra, ugyanis egyre kevesebb olyan állás lesz, amelyhez nincs szükség magasabb szintű képzettségre.

Csak az Egyesült Államokban 39-73 millió munkahely szűnhet meg, de a munkahelyüket elvesztő dolgozók közül mindössze nagyjából 20 millióan lehetnek olyanok, akik könnyedén találnak más állást másféle szektorban.

A jelentés szerzői szerint ahhoz hasonló átalakulás lesz megfigyelhető a világon, mint amilyen az 1900-as elején volt jellemző, amikor is a globális ipar a mezőgazdaságról a gyári munkára állt át. Egyúttal megjegyezték azt is, hogy a technológia változásával nemcsak eltűnnek állások, hanem egyben lesznek újak, amelyek megjelennek.

A jelentés szerzői mindennek fényében a kormányokat arra sürgetik, hogy tervezzék meg az állampolgáraik újraképzését.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Debrecenben épül a Krones AG első Németországon kívüli európai gyára

Debrecenben épül a Krones AG első Németországon kívüli európai gyára


DEBRECEN,     KRONES AG,     GYÁR

Csökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
Egy magánszemély a NAV legnagyobb adósa

Egy magánszemély a NAV legnagyobb adósaÁtláthatóbbá válnak a bankszámlák költségei

Átláthatóbbá válnak a bankszámlák költségeiJó hírt közölt a dobozos sörökről a Nébih

Jó hírt közölt a dobozos sörökről a Nébihhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen