hirdetés
Gazdaság

Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

Átadták a Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumát csütörtökön Debrecenben, az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke (j), Orbán Gábor vezérigazgató (b2), Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, fideszes országgyűlési képviselő, képviselőjelölt (b) és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a Richter debreceni új molekuláris biológiai laboratóriumának avatásán 2018. március 29-én. Az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke (j), Orbán Gábor vezérigazgató (b2), Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, fideszes országgyűlési képviselő, képviselőjelölt (b) és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a Richter debreceni új molekuláris biológiai laboratóriumának avatásán 2018. március 29-én. Az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
hirdetés

    Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az új labor a piaci versenyképesség növelése érdekében megvalósított Innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés című, mintegy 4,89 milliárd forint összköltségű projekt részeként készült el. A beruházás felét a Gazdaság és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta.

    A mostani fejlesztéssel 290-re nőtt a Richter debreceni gyárában foglalkoztatottak száma - tette hozzá az igazgatóság elnöke megjegyezve, hogy a biotechnológiai üzemük további fejlesztésével újabb 120 munkahelyet teremtenek a városban.

    Bogsch Erik elmondta azt is, hogy cégük évente több mint 40 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amiben maghatározó a biológiai készítmények aránya.

    Az új molekuláris biológiai laboratórium átadása jelentős lépés abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is versenyképessé tegyék a hazai biotechnológiai gyártást - mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik.

    Orbán Gábor vezérigazgató hozzátette: olyan k+f technológiák kifejlesztését tervezik a debreceni laboratóriumban, amelyek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerek hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez.

    A debreceni laboratóriumban kifejlesztendő bioszimiláris fehérjekészítményekkel a daganatos- és autoimmun-betegségekben szenvedő betegeket lehet gyógyítani - jelezte.

    A debreceni laboravatást megelőzően megújította több mint egy évtizedes tudományos, kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködését a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. 

    Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter mindkét eseményen elmondta, hogy a kormány támogatja a Debreceni Egyetem mintegy négymilliárd forint értékű, funkcionális élelmiszerek fejlesztésére vonatkozó kutatási projektjét.

    Szavai szerint a magyar élelmiszergazdaság jövője szempontjából nyilvánvalóan jobb perspektívákat nyújtanak a funkcionális élelmiszerek, mint a hagyományos tömegáruval való megjelenés a világpiacon. 

Laboratóriumi munkatársak a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltLaboratóriumi munkatársak a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    Ehhez megfelelő tudományos kutatási háttér kell, ezért a Debreceni Egyetem a tokaji borvidéken, Mádon hozna létre egy kutatóközpontot, aminek a kialakítását a kormány is támogatja, csakúgy mint a nemzeti oltóanyaggyár koncepciójának egyetemi előkészítését - jelezte Kósa Lajos.

    Hozzátette: a kormány számára kiemelten fontos a hazai ipar támogatása, és ebben a Richter mint a magyar gyógyszeripar zászlóhajója, és a kormány stratégiai partnere, fontos szerepet játszik.

    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a Debreceni Egyetemet a város egyik, a Richter gyógyszeripari céget a másik "innovációs hajtóművének" nevezte.

    A polgármester örömmel nyugtázta, hogy a Richter debreceni gyárának 2012-ben megkezdődött működése óta folyamatosan fejlesztenek a városban, s a gyártó- mellett kutatóbázist is működtetnek Debrecenben.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Májusban 10,9 százalékkal nőttek a keresetek

Májusban 10,9 százalékkal nőttek a keresetek


KERESETEK,     KSH,     BÉREK

hirdetés
Kétszámjegyű maradhat a bérnövekedés idén

Kétszámjegyű maradhat a bérnövekedés idénRekordszintre emelkedett a használt autók adásvétele

Rekordszintre emelkedett a használt autók adásvételehirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen