Gazdaság

Áder János a Szilícium-völgyi magyar kutatók és az anyaországiak együttműködését szorgalmazta

A kaliforniai Szilícium-völgyben dolgozó magyar kutatók és az egyre erősödő magyarországi digitális gazdaság együttműködése mindkét fél javát szolgálhatja - mondta Áder János államfő szerdán az egyesült államokbeli Redwood City-ben.
Áder János látogatása Kaliforniában Áder János köztársasági elnök (szemben b5) beszél, mellette felesége, Herczegh Anita (b4) a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselőivel rendezett találkozón a Magyar Református Egyház tanácstermében az egyesült államokbeli Redwood Cityben 2018. szeptember 12-én. Szemben balról Szabó György, a Köztársasági Elnöki Hivatal gazdasági igazgatója (b), Szőke László, a KEH külügyi igazgatója (b2), Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója (b3), Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója (b6). Az eseményen jelen voltak többek között a Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság vezetői, a helyi Magyar Katolikus Misszió, a Magyar Református Egyház, valamint a San Franciscó-i Magyar Cserkészet és Iskola képviselői. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az államfő kaliforniai látogatása keretében a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselőivel találkozott: többek között a Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság vezetőivel, a helyi Magyar Katolikus Misszió, a Magyar Református Egyház, valamint a San Franciscó-i Magyar Cserkészet és Iskola képviselőivel.

Az államfő fontosnak nevezte a kaliforniai magyar kutatók szervezetének kezdeményezéseit, amelyekkel segítik az anyaországi kollégáikat, de rámutatott arra is: a magyar kutatókat tömörítő Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság építhet a hazai digitális gazdaság erősödésére. Lakosságarányosan Európában Magyarország ugyanis a második legnagyobb a digitális gazdaság által előállított értéket és a foglalkoztatottak számát tekintve.

A köztársasági elnök a kaliforniai kutatók figyelmébe ajánlotta a hazai Lendület-programot, amelynek célja, hogy megfelelő kutatási környezetet biztosítva csábítsa haza a külföldön élő fiatal tudósokat.

Az együttműködésben rejlő lehetőségeket Szabó Csaba, a tudományos társaság elnöke is megerősítette, hangsúlyozva: nemrég alakult szervezetük arra törekszik, hogy a hídszerepet töltsön be az anyaországgal.

Magyari-Köpe Gábor, a San Francisco és Környéke Magyar Református Egyház lelkipásztora arról számolt be, hogy az észak-kaliforniai magyarság célja egy új magyar ház létrehozása, amely nemcsak az egyházközösséget, hanem más helyi szervezeteket, illetve a magyarországi kapcsolattartást is segíthetné.

Az államfő a találkozót megelőzően kaliforniai innovációs cégeket látogatott meg: a Stanford Research Institute International kutatóintézetet, valamint a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a jövőbe mutató technológiai vívmányokkal foglalkozó részlegét, a Google X-et.

Az SRI International kutatóintézetben egyebek mellett a szén-dioxid megkötésének lehetőségeivel kapcsolatos kutatások eredményeit ismertették az intézet vezetői.

A környezet védelmét szolgáló fejlesztések a kutatók feladatai, az újszerű megoldások minél gyorsabb megtalálása után azonban a politikusok felelőssége lesz azok alkalmazása - mondta Áder János, arra bíztatva a fejlesztőket, hogy minél előbb álljanak elő a gyakorlati megoldásokkal.

A kaliforniai Menlo Parkban, az egykor a Stanford Egyetem kutatóinézeteként létrejött, majd önállósult intézmény számos területen, egyebek mellett az informatikában, az orvostechnikában, az űrtudományban vagy a robotikában segíti az alapkutatásokat abban, hogy a fejlesztések termékké válhassanak - ismertette Stephen Ciesinski, az SRI Intenal elnöke.

Az 1946-ban alapított, mára több mint kétezer embert, főleg fejlesztőket alkalmazó intézet évente 500 millió dolláros árbevétellel rendelkezik. Nekik köszönhető a számítógépes egér kifejlesztése, de részt vettek az internet megalkotásában is. Az elnök a fejlesztéseik közül kiemelte például azt a távműtétek végzésére használható, da Vinci nevű robotot, amely nemcsak a távolságot segít leküzdeni az orvos és a betegek között, de képes az emberi kéznél precízebb munkát végezni.

Ahogy arról Szabó Csaba az SRI International üzletfejlesztési vezetőjeként beszámolt, az intézet a kutatások társadalmi hasznosságát helyezi előtérbe, hiszen a politikusok is a hasznosítható találmányokat karolhatják fel.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen