hirdetés
Tudomány

Fény derült a 15 centiméteres múmia titkára

A vizsgálatok során megállapították, hogy a chilei „15 centiméteres múmia” valójában egy olyan újszülött maradványa, aki több, a kulcsfontosságú géneket érintő mutációval látta meg a napvilágot. Noha egy magzatnál nem volt nagyobb, a gyermek az első vizsgálatok szerint a halála idejében hat-nyolc éves lehetett. A szokatlan tulajdonságai és megjelenése miatt a múmia eredtével kapcsolatosan korábban többféle feltételezés és elmélet is napvilágot látott.
Az Ata nevű múmia vizsgálat közben Ata egy emberi újszülött volt, aki halva születhetett, vagy rövidesen születése után meghalt (Forrás: Emery Smith / med.stanford.edu)
hirdetés

A DNS-vizsgálatok során arra jutottak, hogy a csontok becsült kora és más rendellenességek genetikai mutációk következtében jelentkezhettek az egykor élt újszülöttnél. A kutatás eredményei a Genome Research nevű lapban jelentek meg.

A rendkívül kis testméret mellett a csontvázon számtalan rendellenességet lehetett megfigyelni, így például kevesebb bordája volt, a koponyája pedig jól láthatóan megnyúlt. A múmiára La Noria városában találtak rá egy táskában – az elhagyatott településen korábban nitrátot bányásztak. A múmia innen egy spanyolországi magángyűjteménybe került, de felfedezése után az Ata névre keresztelt múmia szerte a világon megmozgatta az emberek fantáziáját. Nemcsak azt vetették fel egyesek, hogy egy emberhez hasonlító, addig ismeretlen főemlősé lehetnek a maradványok, de egy Szíriusz nevű dokumentumfilmben egyenesen azt is, hogy a múmia földönkívüli látogatás bizonyítéka lehet.

Ezek az elméletek azonban az újabb kutatások eredményeinek fényében megdőltnek tekinthetőek, hiszen kiderült, hogy emberi lény holtteste mumifikálódott.

A kutatócsoport az egykor élt újszülött genomját vizsgálta, amely alapján kiderült, hogy emberi lényről van szó – újabban pedig a kutatócsoport bizonyítékot talált arra is, hogy Ata nőnemű újszülött volt, aki számos genetikai mutációval, így például törpeséggel, gerincferdüléssel, továbbá az izmait és csontvázát érintő rendellenességekkel született.

Garry Nolan mikrobiológus és immunológus professzor, a kaliforniai Stanford Orvosi Egyetem kutatója elmondta, korábban a múmiával kapcsolatos egyik legmeglepőbb jelenség a csontok látszólagos érettsége volt, mind a formájukat, mind pedig a sűrűségüket tekintve. A BBC-nek elmondta, a csontok arányos fejlődése miatt a múmia teste érettebbnek tűnt annak ellenére, hogy maga a test aprócska volt. A furcsasággal kapcsolatosan megjegyezte: meglátásuk szerint egy vagy több gén mutációja felelős azért.

Az eredmények négy új egyedi nukleotid variánst fedtek fel azon génekben, amelyekről már ismert, hogy csontbetegségeket, így gerincferdülést vagy csonteltolódást okoznak. Emellett két olyan egyedi nukleotid variánsra is felfigyeltek, amelyek a kollagéntermelésben szerepet játszó géneket érintették.

Különös az is, hogy Atának csak 10 pár bordája volt a 11 helyett, ilyesmit pedig korábban nem figyeltek meg az emberek esetében.

„Tulajdonképpen úgy hisszük, a lány halva született, vagy rövidesen a születése után meghalt”

– mondta Garry Nolan.

A kutató szerint a súlyos rendellenességek miatt az újszülöttet táplálni sem lehetett, manapság pedig alighanem egy újszülött sürgősségi osztályon kötött volna ki – az elhagyatott chilei régióban azonban, ahol rá találtak, ilyesmi alighanem elérhetetlen volt. A csontváz jó állapota alapján feltételezhető, hogy az legfeljebb 40 éves.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen