Külföld

Pekingben szörnyű szmoggal indult az év

Pekingben az egészségügyi határérték huszonnégyszeresét is elérte a légszennyezettség, de Kína más városaiban sem volt sokkal jobb a helyzet, hiszen összesen 24 városban adtak ki riasztást az egészségtelen levegő miatt.
Szmog Kínában Több utat is lezártak Kínában a szmog miatt (Forrás: ibtimes.co.uk)

Kínában 2017 első napja szörnyű szmoggal köszöntött összesen 24 városra, ahol a levegő szennyezettsége miatt riasztást adtak ki. Egyben a közlekedést is akadályozta a sűrű szmog, és amellett, hogy utakat kellett lezárni, a légi közlekedésben is fennakadások voltak, hiszen több járat törlésére kényszerültek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított egészségügyi határértéket huszonnégyszeresen meghaladó mennyiségben volt jelen a levegőben a szálló por Pekingben, ahol összesen 100 repülőjáratot kellett törölni, míg a repülőtérre és onnan az ország más részeibe tartó buszok közlekedése kivétel nélkül szünetelt.

A Pekinghez közeli kikötővárosban, Tiencsinben is több mint 300 repülőjáratot kellett törölni, és ráadásul az elkövetkező napokban sem valószínű, hogy javulna a helyzet, mivel a meteorológiai szolgálat szerint az időjárási viszonyokból arra lehet következtetni, hogy egészen január ötödikéig nem szűnik a sűrű szmog. A város útjait is lezárták a forgalom elől, hiszen a szmog következtében a látási viszonyok nagymértékben romlottak.

Összesen 24 észak-kínai városban adtak ki vörös figyelmeztetést pénteken és szombaton, míg az újév során továbbra is 21 városban maradt meg a narancs riasztás. (A vörös a riasztás maximális fokozata.)

Kínában viszonylag gyakran kell a lakosságnak elszenvednie a légszennyezés kellemetlen (és egészségre káros) hatásait, elsősorban a nagyobb városokban. A szennyeződés fő forrását a szénerőművek és az acélgyártó üzemek jelentik az északi tartományokban.

A téli időszakban a szmoghelyzet jelentősen rosszabbodhat, mivel továbbra is több millió ember lakásának melegét biztosítja a szén. Kína 2014-ben bejelentette, hogy megfékezi a szennyeződést, ám egyelőre a várt eredményeket nem sikerült elérni.

A kínai lakosság egy része közben egyre kevésbé tűri el a veszélyes levegőszennyezést, és decemberben is több tízezer „szmogmenekült” hagyta el a kínai városokat, és indult kevésbé szennyezett levegőjű területekre – főként Ausztráliába, Indonéziába, Japánba és a Maldív-szigetekre indultak.

Egy korábbi kutatás szerint a légszennyezettség évente legalább egymillió ember korai halálához vezet, míg egy másik kutatás szerint Kína érintett területein a várható életkort átlagosan 5,5 évvel rövidítette meg a levegő szennyezettsége.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen