Külföld

„Szmogellenes rendőrség” ügyelhet majd Peking levegőjére

Peking egy környezetvédelmi rendőrségi erőt hoz létre, amelynek célja a veszélyes, és az egészségre nagy mértékben káros szmog megfékezése lesz. A kínai fővárost az év első hetében valósággal ellepte a szmog, ami nem csak az emberek közérzetére és egészségére volt igen rossz hatással, de például a légi közlekedést is megbénította, és hatására több buszjáratot is töröltek.
Szmog Pekingben Pekingben nagy problémát jelent a gyakran jelentkező szmog (Forrás: independent.co.uk)

A „szmogrendőrség” tagjai az utcákat járva figyelik majd, hogy hol találhatóak a város területén potenciális szennyező források. Ebbe az illegális szemétégetéstől az egyes közlekedési szabályok megsértésén át egészen a szabadtéri grillezésig számos dolog beletartozhat majd, amelyek kiküszöbölésével javulhat a levegő minősége.

Cai Qi, Peking polgármestere szerint a város utolsó szénerőművét is bezárják, valamint még ebben az évben 30 százalékkal csökkentik a szénfelhasználást. Később újabb 500 gyár bezárására, valamint 300 ezer, régebbi típusú jármű a városi közlekedésből való kizárására is jó eséllyel sor kerül.

„Még hosszú az út addig, hogy elérjük a nyilvánosság várakozásait” – tette hozzá a polgármester elismerve, hogy minden reggel úgy ébred, hogy a várható időjárás mellett a légszennyezettségre vonatkozó híreket is elolvassa.

Kínában többször is előfordult az elmúlt években, hogy az Egészségügyi Világszervezet által megállapított egészségügyi határértékeket sokszorosan meghaladta a levegő szennyezettsége, 2014-ben pedig „háborút' hirdettek az országban a légszennyezés ellen.

A környezetvédelmi minisztérium által bevezetett tiltás ellenére azonban több olyan vállalat is volt, amely újból megkezdte a termelést – több mint 500 gyár és 10 ezer jármű sértette meg a tilalmat.

A Pekingben tervezett „szmogrendőrség” ugyanakkor elsősorban a helyi szennyező forrásokra koncentrálhat majd, és nem az erőművek, gyárak működésére, vagy akár az utcákon közlekedő több mint 5 millió autóra. Utóbbiak egyébként a kínai környezetvédelmi minisztérium szerint a legveszélyesebb károsanyagok kibocsátásának mintegy 31 százalékáért felelősek.

Noha a hatóságok tisztában vannak azzal, hogy a legjelentősebb szennyezőforrások az autók, valamint az ipar, de az esetleges gazdasági hátrányok és az ipari tevékenység korlátozásából következő elbocsátások nyomán kialakuló tüntetésektől való félelem miatt egyelőre ezekben a kérdésekben nem terveznek átütő változást.

A helyi iskolákban végül a több mint egy éves szülői mozgalmak ahhoz vezettek, hogy Peking minden osztálytermébe légtisztítókat szerelnek fel.

Egy korábbi kutatás szerint Kínában a rossz levegőminőség évente legalább egymillió ember korai halálához vezet, míg egy másik kutatás szerint 5,5 évvel csökkent a várható élettartam Kína egyes részein a szmog miatt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen