hirdetés
Külföld

Tömegsírt találtak Moszulnál

Moszul közelében tömegsírt találtak az iraki erők közlése szerint a Badoush börtön területén. A tömegsírban akár több mint 500 ember maradványai is lehetnek.
Iraki katona és civilek Badoush településen Iraki katona és civilek Badoush településen - A kép illusztráció (Forrás: middleeasteye.net)
hirdetés

A Hashf al-Shaabi nevű, síiták által vezetett haderő szerint a tömegsírban talált áldozatok „civil fogvatartottak” voltak, akiket a magát Iszlám Államnak nevező szervezet ölt meg. A dzsihádista szervezet a feltételezések szerint akár 600 rabot is megölhetett, amikor 2014-ben átvette az ellenőrzést Moszul felett. A megölt fogvatartottak többsége síita muszlim volt.

A Badoush börtönt korábban ezen a héten foglalták vissza az iraki erők és szövetségeseik.

A Hashd al-Shaabi nevű félkatonai szervezet a szombati napon azt mondta, hogy a „hatalmas tömegsír” összesen közel 500 civil fogvatartott holttestét rejtette, akiket az Iszlám Állam tagjai végeztek ki, mialatt Moszult uralták.

Egyelőre nem erősítették meg a tömegsírban talált holttestek számát, ugyanakkor a Human Rights Watch egy 2014-es jelentése szerint több száz, a börtönben fogvatartott férfit mészároltak le az Iszlám Állam fegyveresei ekkor.

A túlélők az emberi jogi szervezetnek azt mondták, hogy 2014 júniusában közel 1500 rabot tereltek össze a szélsőségesek, majd teherautón szállították őket megközelítőleg 2 kilométerrel távolabb egy elszigetelt, sivatagos területre.

A Human Rights Watch jelentése szerint az Iszlám Állam fegyveresei különválasztották a síita, keresztény és szunnita rabokat, akiket ezután arra kényszerítettek, hogy egy szakadékhoz menjenek, és ott térdeljenek le annak szélére.

A túlélők – akik vagy azért menekültek meg, mert halottnak álcázták magukat, vagy mert más, lelőtt elítéltek holtteste rájuk esett, és ezért nem lőtték le őket – azt mondták, hogy a síita fogvatartottakat a fejükön vagy a hátukon érte a szélsőségesek által leadott lövés.

Az iraki hadsereg 9. páncélos hadosztálya a szövetségeseivel együttműködve a szerdai napon foglalta vissza a Moszul nyugati részén található Badoush börtönt. Az iraki erők egy közleményt is nyilvánosságra hoztak, amelyben azonban nem tettek említést arról, hogy találtak-e olyan személyt, akit az Iszlám Állam tartott fogva.

Az iraki kormány októberben indította el a Moszul visszafoglalását célzó hadműveletet, majd januárra sikerült a keleti városrészt felszabadítania. Jelenleg a nyugati, jóval sűrűbben lakos városrész visszafoglalásáért küzdenek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában


ROMÁNIA,     KANYARÓ,     OLTÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen