Külföld

Jogi személyként ismertek el egy folyót Új-Zélandon

Új-Zélandon jogi személyként viselkedhet egy, a maorik által tisztelt folyó a parlament döntésének értelmében. Alighanem ez a világon az első olyan eset, amikor egy folyót jogi személyként ismernek el.
Whanganui folyó A Whanganui folyó nagyon fontos a helyi őslakosok számára (Forrás: takepart.com)

A szerdán elfogadott új szabályozás egyszerre tartalmazza a nyugati jogi gyakorlat, illetve a maori hagyományok elemeit. A parlament döntése értelmében a Whanganui folyó immár hivatalosan is élő entitásnak minősül.

„(A folyónak) saját jogi személyisége lesz minden olyan, ehhez kapcsolódó joggal, feladattal és kötelezettséggel, ami a jogi személyek esetében fennáll. (...) Egyedi a megközelítés, hogy jogi személyiséget biztosítsunk egy folyónak.” – mondta Chris Finlayson főügyész.

A maorik által Te Awa Tupua néven nevezett folyó Új-Zéland harmadik leghosszabb folyója, a főügyész pedig elmondta, hogy a helyi maori törzs már hosszú ideje küzdött azért, hogy érvényesíthessék jogaikat a folyót illetően. Elmondása szerint már az 1870-es évekre nyúlik vissza ennek a vitának a gyökere, amivel együtt ez az ország leghosszabb ideje nyúló jogvitája.

A főügyész ismertette, hogy az új törvény elismeri a „mély spirituális kötődést, amely a helyi maori törzset az ősi folyójukhoz, a Whanganui folyóhoz köti.

MaorikElismerik a „mély spirituális kötődést, amely a helyi maori törzset a Whanganui folyóhoz köti (Forrás: independent.co.uk)

A folyót immár teljes egészében egy élő entitásként ismerték el, amely a hegyvidéki forrásaitól egészen a tengerig egy egységnek tekinthető, és ebbe bele kell érteni a holtágakat, mellékfolyókat és a folyó minden fizikai és metafizikai elemét is.

A gyakorlatban a szabályozás annyit tesz, hogy a jogi eljárások alkalmával a folyót képviselhetik olyan módon, hogy két ügyvéd védi az érdekeit – akik egyike a kormánytól, a másik ügyvéd pedig a maori törzstől érkezik.

Emellett az érintett maori törzs 80 millió új-zélandi dollárt is kapott a kormánytól a hosszadalmas jogi küzdelmeket követően, illetve újabb 30 millió új-zélandi dollárt arra, hogy a folyó egészségét fenntartsák.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen