hirdetés
Külföld

Varsóban a kommunizmus idején elnevezett utcákat neveznek át

Varsóban negyvenhét utcát neveznek át a kommunista korszak maradványainak felszámolásáról szóló törvény alapján, ennek keretében a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnökről nevezik el az egyik főutcát - jelentették be péntek este a szerencsétlenség áldozatai előtt tisztelgő rendszeres fővárosi megemlékezésen.
Varsóban a kommunizmus idején elnevezett utcákat neveznek át Eddig 6 utcát neveztek át a megjelölt 50 közül (Forrás: Warszawa.wyborcza.pl/JACEK MARCZEWSKI)
hirdetés

    A minden hónapban a varsói elnöki palota előtt több ezer ember részvételével rendezett szmolenszki megemlékezésen Zdzislaw Sipera mazóviai vajda közölte: döntése értelmében a lengyel fővárosból eltűnnek azok az utcanevek, amelyek a totalitárius elnyomásra emlékeztettek.

"A Népi Hadsereg fasor megszűnt, helyette Lech Kaczynski fasorunk lesz"

- helyezte kilátásba az egyik legforgalmasabb varsói főutca kapcsán.

    A Szovjetunió kötelékében működő Népi Hadsereg (Armia Ludowa, AL) a második világháború idején, 1942-ben alakult meg. Nem volt hajlandó együttműködni a lengyel emigráns kormánnyal, ellenséges volt a megszállt területeken működő lengyel földalatti állam fegyveres erejével, a mintegy 350 ezer főt mozgósító Honi Hadsereggel (Armia Krajowa, AK).

    A 2016 tavaszán elfogadott lengyel törvény értelmében szeptember elejéig kellett megváltoztatni a lengyelországi köztereken az olyan elnevezéseket, amelyek a kommunizmushoz kötődnek vagy a kommunista korszakot idézik, ez országszerte mintegy 1500 köztéri elnevezésre vonatkozik. 

    Az országos szinten ellenzékben lévő Polgári Platform elnökhelyettese, Hanna Gronkiewicz-Waltz által vezetett varsói önkormányzat eddig 6 utcát nevezett át a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által megjelölt közel 50 közül, a többiekre vonatkozó döntést felsőbb önkormányzati szervre, a vajdaságra bízta. 

    A péntek esti megemlékezésen Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy a szmolenszki légikatasztrófa 8. évfordulóján, jövő év április 10-én Varsó központjában emlékművet emelnek ikertestvére, Lech Kaczynskinek, és külön emlékműve létesül a katasztrófa összes áldozatának is. 

    A katyni megemlékezésre tartó Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét szállító Tu-154-es elnöki repülőgép 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében zuhant le. A katasztrófában a fedélzeten tartózkodó mind a 96 ember életét vesztette.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltak

Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltakIzrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyéthirdetés
Egy turistahajóra zuhant a Kilauea vulkán lávakitörése

Egy turistahajóra zuhant a Kilauea vulkán lávakitörése


KILAUEA,     VULKÁN,     LÁVA

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor módosító indítványait a brit kormány

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor módosító indítványait a brit kormány


NAGY-BRITANNIA,     BREXIT,     EU

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen