hirdetés
Külföld

Szökött észak-koreai katonára lőttek

Egy észak-koreai katona Dél-Koreába szökött a két országot elválasztó demilitarizált övezeten keresztül – közölte a dél-koreai hadsereg. A katonára saját országának hadserege lőtt, a férfi a lövés következtében megsérült.
Észak-Koreai katona A kép illusztráció (Forrás: businessinsider.com)
hirdetés

A katonára saját országának hadserege lőtt rá, miközben a demilitarizált övezet dél-koreai oldalára menekült Panmunjom településnél. A férfi a lövés következtében megsérült, ezért kórházba szállították.

Évente megközelítőleg ezer ember menekül Észak-Koreából Dél-Koreába, ugyanakkor a demilitarizált övezetet csak nagyon kevesen választják ennek helyszínéül.

A mostani volt az elmúlt három évben a negyedik olyan eset, amikor egy észak-koreai katona a világ egyik legszigorúbban őrzött területét jelentő demilitarizált övezeten keresztül szökött Dél-Koreába.

Észak- és Dél-Korea jogilag még mindig háborúban állnak, ugyanis a két ország közötti konfliktus 1953-ban fegyverszünettel, és nem hivatalos békeszerződéssel ért véget.

A dél-koreai Egyesített Vezérkar közleménye szerint a katona úgy szökött át, hogy Panmunjom településnél áthaladt a demilitarizált övezeten – ez egyébként az egyetlen olyan része az övezetnek, ahol a két ország katonái szemtől szembe állnak egymással.

„Az észak-koreai állástól áthaladt a Szabadság Házunk (a határ dél-koreai oldalán található épület) irányába” – derül ki a közleményből.

Az észak-koreai katonát a karján és a vállán sebesítették meg.

Ebben az évben a Dél-Koreába szökött észak-koreaiak száma 13 százalékkal csökkent, január és augusztus között összesen 780 embernek sikerült Dél-Koreába jutnia szöuli tisztviselők szerint. Az Észak-Koreát maguk mögött hagyó személyek számának mérséklődése mögött rejlő okok ugyanakkor feltehetőleg csak a szigorúbb kormányzati megfigyelésben és a megerősített határvédelemben keresendőek.

Észak-Korea mellett Kína is fokozottabban ellenőrzi a határát, amelyen keresztül a legtöbben megpróbálkoznak a meneküléssel – tekintve, hogy itt könnyebb átjutni, mint a demilitarizált övezeten.

Szöul szerint több mint 30 ezer észak-koreai tért már át Dél-Koreába a koreai háború 1953-as végét követően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltak

Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltakIzrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyéthirdetés
Egy turistahajóra zuhant a Kilauea vulkán lávakitörése

Egy turistahajóra zuhant a Kilauea vulkán lávakitörése


KILAUEA,     VULKÁN,     LÁVA

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor módosító indítványait a brit kormány

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor módosító indítványait a brit kormány


NAGY-BRITANNIA,     BREXIT,     EU

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen