hirdetés
Külföld

Az Európai Unióban tiltott kínzóeszközöket fedezett fel az Amnesty International egy párizsi fegyvervásáron

Az Európai Unióban tiltott, kínai cégek által eladásra kínált kínzóeszközöket fedezett fel katonai és rendőri eszközök egy párizsi vásárán az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet a weboldalán szerdán közzétett beszámolója szerint.
Az Európai Unióban tiltott kínzóeszközöket fedezett fel az Amnesty International egy párizsi fegyvervásáron A kínzóeszközök behozatala az EU-ba és kivitele onnan 2006 óta tiltott (Forrás: Amnesty International)
hirdetés

    A londoni székhelyű civil szervezet jelentése szerint munkatársai a vásáron különböző kínai cégek által bemutatott és eladásra kínált tüskésbotokat, úgynevezett tüskés, elektromos sokkoló-fogóvillákat, elektromos sokkolómellényt és súlyos lábbilincset fedeztek fel.

    A kínzóeszközök behozatala az EU-ba és kivitele onnan 2006 óta tiltott, az unió emellett 2016-ban betiltotta a kínzásra alkalmas eszközök promócióját és bemutatását is az ilyen vásárokon.

    Az említett eszközök némelyikét az AI a Milipol nevű katonai és rendőrségi vásáron kapható katalógusokban, míg másik felét a helyben kiállított eszközök között fedezte fel. Ara Marcen Naval, az AI fegyverzetellenőrzési tanácsadója a következőket mondta:

"Az olyan kegyetlen kínzóeszközöket, mint a tüskésbotok vagy a súlyos lábbilincsek, elvileg egy életre betiltották az EU-ban. Szóval akkor miért kínálják őket eladásra ma Párizsban?"

"A jog érvényesítésének hiányában Franciaország jelenleg piacteret biztosít a kínzóknak. Milipol az első igazi tesztje a kínzóeszközökre vonatkozó új uniós szabályoknak, ezért riasztó azt látni, hogy e szabályokra már most fittyet hánynak, kevesebb mint egy évvel azután, hogy jogerőre emelkedtek"

- tette hozzá.

    Az AI arra kérte a francia hatóságokat, hogy sürgősen vizsgálják ki, hogyan vált lehetővé e kínzóeszközök behozatala az EU-ba.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Egy bányász meghalt a romániai Lupényban történt bányaomlásban

Egy bányász meghalt a romániai Lupényban történt bányaomlásban


LUPÉNY,     ROMÁNIA,     BÁNYAOMLÁS

Elnézést kért a pedofilnak nevezett búvártól Elon Musk

Elnézést kért a pedofilnak nevezett búvártól Elon Muskhirdetés
Donald Trump: „nem vagyok oroszbarát”

Donald Trump: „nem vagyok oroszbarát”


DONALD TRUMP,     USA,     OROSZORSZÁG

Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltak

Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltakIzrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyéthirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen