hirdetés
Külföld

Babis elfogadja, ha az államfő az ANO más képviselőjét bízza meg a kormányalakítással

Andrej Babis, az ANO elnöke elfogadja, ha Milos Zeman köztársasági elnök a mozgalom egy másik képviselőjét bízza meg az új kormány megalakításával. Az ügyvezető cseh kormányfő erről abban az interjúban beszélt, amely hétfőn jelent meg a Lidové Noviny című cseh napilapban.
Andrej Babis Andrej Babis elfogadja, ha Milos Zeman köztársasági elnök a mozgalom egy másik képviselőjét bízza meg az új kormány megalakításával (Forrás: Alchetron)
hirdetés

Megjegyezte azonban, hogy nem vár ilyen lépést az államfőtől. Andrej Babis és Milos Zeman kedden találkoznak.

"Ha azt mondja nekem, hogy Richard Brabecet akarja megbízni, akkor elfogadom"

- nyilatkozott Babis, akinek eddigi kormányalakítási tárgyalásai nem vezettek sikerre. Az ANO esetleges partnere, a Cseh Szociáldemokrata Párt a hét végén beszüntette tárgyalásait a mozgalommal az új kormánykoalícióról. Richard Brabec jelenleg az ügyvezető kormány alelnöke.

"A köztársasági elnök tartja a szavát. Azt ígérte, június végéig van időm"

- jegyezte meg Babis az államfő várható álláspontjával kapcsolatban. Andrej Babis szerint az ügyben nagyon fontos lesz a mozgalom képviselőházi frakciójának az álláspontja is. A frakció szintén kedden ül össze. Eddig határozottan kiállt amellett, hogy az ANO egyetlen kormányfőjelöltje Andrej Babis.

Mivel az első Babis-kabinet januárban nem kapott bizalmat, most az államfőnek újra döntenie kell, kit nevez ki kormányfőnek és bíz meg a kormányalakítással. Babis jelenlegi megbízatása csak a kormányalakítási tárgyalásokra szól.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben.

Andrej Babissal a többi parlamenti párt elsősorban azért nem akar együttműködni, mert büntetőeljárás folyik ellene az uniós támogatásokkal folytatott visszaélés gyanúja miatt.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában


ROMÁNIA,     KANYARÓ,     OLTÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen