hirdetés
Külföld

Folytatják a barlangban rekedt gyerekek kimentését

A búvárok folytatják a továbbra is a thaiföldi barlangban lévő nyolc fiú, valamint edzőjük kimenekítését a korábban megkezdett, magas kockázatú művelet keretében. Vasárnap négy fiút sikerült biztonságban kivinniük a barlangból, a búvárpalackok cseréjének szükségessége miatt azonban este felfüggesztették a mentést.
Barlangban rekedt gyerekek Folytatják a barlangban rekedt gyerekek kimentését (Forrás: Facebook/กองทัพเรือ Royal Thai Navy)
hirdetés

A tizenéves fiúk június 23-án tűntek el, miután a heves esőzések miatt már nem tudtak kijutni a barlangból, ahová bementek. Kilenc nap múltán találtak rájuk, kimenteni azonban akkor még nem próbálták őket, hiszen ez igen kockázatos műveletnek tűnt. Végül mégis úgy döntöttek nemrégiben, hogy megkezdik a fiúk kimentését, attól tartottak ugyanis, hogy tovább emelkedhet a vízszint.

A BBC a mentési műveletre rálátó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy – miután éjszaka felfüggesztették a gyerekek mentését – a búvárok helyi idő szerint 10 és 11 óra között visszatértek a barlangba.

A műveletet annak ellenére is folytatják, hogy a vasárnapi esőzések nyomán megemelkedő vízszint miatt felmerültek aggályok a mentés bonyodalmasabbá válását illetően. A BBC szerint egyelőre nem közölték – talán még a családokkal sem –, hogy ki az a négy fiú, akit eddig már kimentettek, és kik azok, akik még a barlangban vannak.

A helyi hatóságok szerint egyébként a vasárnapi mentés „gördülékenyen” folyt le, a kimenekített gyerekek pedig „jó egészségben vannak”. Vasárnap a tartomány kormányzója azt mondta, hogy a mentő csapatoknak egy 3-4 napos időszakban nyílt lehetősége a mentési művelet végrehajtására. Összesen 90 képzett búvár dolgozik a fiúk kijuttatásán, közülük negyvenen thaiföldiek, ötvenen pedig külföldről érkeztek a művelet támogatására.

A búvárok a gyerekeket a barlangrendszer sötét járatain keresztül kísérik végig, a ki- és bejutás azonban nemhogy a gyerekek, de még a tapasztalt búvárok számára is kimerítő. A barlang egyes részein a már kihelyezett kötelek mentén részben úszva, részben pedig mászva, gyalogolva, vagy éppen a vízen átgázolva kell haladni. Egy-egy gyereket két búvár kísér. A legnehezebb szakaszon a búvároknak le kell venniük a búvárpalackot, hogy továbbjuthassanak.

A gyerekeket egy közeli kórházba viszik a mentést követően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltak

Bin Laden volt testőre: a német rendőrök egyszerűen elraboltakIzrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyéthirdetés
Egy turistahajóra zuhant a Kilauea vulkán lávakitörése

Egy turistahajóra zuhant a Kilauea vulkán lávakitörése


KILAUEA,     VULKÁN,     LÁVA

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor módosító indítványait a brit kormány

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor módosító indítványait a brit kormány


NAGY-BRITANNIA,     BREXIT,     EU

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen