Külföld

Európa-szerte nehézségeket okozott a havazás

A heves hóesés Németország és Svédország bizonyos területein is káoszt okozott – több út járhatatlanná vált, néhol fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, s eközben több iskolában nem volt tanítás.
Havas táj Svédország északi részén ugyancsak járhatatlanná vált több út is a heves hóviharok miatt (Forrás: pixabay.com / prosperitymentr)

A Vöröskereszt sietett azon járművezetők segítségére, akik a németországi Bajorország tartomány útjain a nagy hó miatt elakadtak. Ugyanitt több iskolában nem volt tanítás, és a vasúti közlekedésben is fennakadások voltak. Egy kilencéves gyermek pedig csütörtökön egy kidőlő fa miatt életét vesztette.

Svédország északi részén ugyancsak járhatatlanná vált több út is a heves hóviharok miatt, míg Ausztriában egy snowboardost kellett megmenteni, ám ez esetben a mentő csapat dolgát nehezítette, hogy helyenként akár mellkasig érő hóban kellett megközelíteniük a bajba jutottat. A 41 éves lengyel férfi azt követően tévedt el Schlossalmbahn-nál, hogy letért a kijelölt pályáról.

Ausztriában pénteken némileg enyhült az időjárási helyzet, miután az előző napokban néhány helyen akár három méter hó is hullott. Az elmúlt héten itt hét ember vesztette életét, míg két túrázót múlt szombat óta nem találnak.

„Ilyen hómennyiségek 800 méteres magasság felett mindössze 30-100 évente egyszer tapasztalhatóak”

– nyilatkozott a rendkívüli időjárási helyzettel kapcsolatosan Alexander Radlherr, az osztrák meteorológiai és geodinamikai intézet munkatársa.

Mindeközben Svédországban beszámolók szerint az ország északi részén hurrikán erősségű szelek okoztak problémát – egy helyen például 178 kilométer / óra körüli széllökést mértek.

A németországi Bajorország tartományban pénteken különösen is cudar időjárási viszonyok uralkodtak, s egy helyi televízió szerint a havazás egészen ellehetetlenítette a helyiek életét. A vasúti közlekedést a déli és keleti területeken különösen is rosszul érintette a sok hó, s emellett az utak egy része is járhatatlanná vált részben a hó, részben pedig a kidőlő fák miatt. Münchenben egy kilencéves fiú életét vesztette, miután a hó súlya alatt kidőlt egy fa. A mentők csupán 40 perccel később találták meg a gyermeket, és már nem tudták megmenteni az életét.

Az A8-as autópálya két szakaszát is lezárták, és az autósoknak csütörtökön az éjjelt is az utakon kellett töltenie – az ő megsegítésükre a Vöröskereszt helyi szervezete és egy kormányzati szervezet sietett.

Svájcban egy hotel éttermét is elérte egy mintegy 300 méter széles lavina egy része, itt három ember megsérült. A mentő csapatok még pénteken is a helyszínen voltak, ahol arról bizonyosodtak meg, hogy nem rekedt-e valaki a hóréteg alatt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen