Külföld

Megtalálták a lezuhant Lion Air-gép második fekete dobozát is

Az indonéziai tisztviselők közlése szerint megtalálták az októberben Jakarta közelében a tengerbe csapódott Lion Air-járat azon fekete dobozát is, amely a hangokat rögzítette – írja a BBC.
Repülőgép A megtalált hangrögzítőn jól kivehető sérülések is voltak (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)

A balesetben érintetté vált, Pangkal Pinangba tartó repülőgépen összesen 189 ember tartózkodott, amikor az röviddel a felszállást követően a tengerbe csapódott. Senki sem élte túl a balesetet.

Nem sokkal a tragédiát megelőzően a pilóta a légi forgalmi irányítástól engedélyt kért arra, hogy visszatérhessen a repülőtérre, ám ezt követően megszakadt a kapcsolat a géppel. Az ügyben vizsgálatot folytató nyomozók szerint a repülőgépnek – amely roncsának nagy részét továbbra sem találták meg – technikai problémái adódtak.

Az indonéziai közlekedésbiztonsági bizottság helyettes vezetője, Haryo Satmiko a Reuters szerint azt mondta, hogy nemrégiben a vezetőfülke hangrögzítőjét találták meg, ám őket annak elhelyezkedéséről – nyilatkozata idejében legalábbis – még nem értesítették. A tisztviselő egyúttal elmondta, hogy helyi idő szerint délelőtt kilenc óra körül leltek rá a hangrögzítőre.

Az indonéz haditengerészet egy szóvivője – ugyancsak a Reuters-nek – elmondta, hogy a hangrögzítőt a tengerfenéken találták meg, mintegy nyolc méteres mélységben. Mint ismertette, már több napja érzékelték az eszköz által kibocsátott igen gyenge jelzéseket.

Hozzátette, hogy a hangrögzítőn jól kivehető sérülések is voltak, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor keletkeztek ezek a karcolások.

Az eszköz megtalálása azért is lehet igen fontos fejlemény, mert a nyomozók számára segítséget nyújthat a pilóták és a légiirányítás között zajló utolsó párbeszédek elemzése is abban, hogy kiderítsék, milyen hiba vezethetett a balesethez.

Az első fekete dobozt – amelyen a repülési adatokat rögzítették – még tavaly novemberben megtalálták a tengerfenéken a gép roncsai között. A tisztviselők véleménye szerint akár hat hónapot is igénybe vehet az innen kinyert adatok elemzése.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen